Hírek

Népszerű cikkek

Sikeres fejlesztések – szűkös költségvetés

2024. március 29., péntek 10:06

2021 a csend éve volt. Még évekig hivatkozni fogunk arra a tényre, hogy a korona vírus járvány nagyban befolyásolta privát és önkormányzati életünket. A COVID után az élet lassan, de elindult. Hatása a megemelkedett árak, szolgáltatási díjak és lecsökkent adóbevételek miatt még mindig tart, de szerencsére a mérete mérséklődött – hangzott el Rising Károlyné polgármestertől március 27-én a közmeghallgatás kezdetén a várgesztesi Faluházban.

A településvezető a kis létszámú érdeklődők előtt részletesen ismertette az elmúlt év gazdálkodását, amelyre a szűkös büdzsé miatt a megszorító kifejezés a legjellemzőbb, s szólt a fejlesztésekről, beruházásokról is, ezek szépen gyarapították Várgesztes értékeit.

A kiadásokat érintő drágulásokat érzékeltetve elmondta, hogy az önkormányzat által fizetett vízszámla például a hatszorosára emelkedett, a Faluházé a kilencszeresére. Ennek ellenére az önkormányzat elvégezte a törvény által előírt közfeladatokat.

Örömteli, hogy az állandó lakók száma 661 főre nőtt, fiatal, gyermekes családok költöznek a faluba. A lakók száma azért is fontos, mert a kötelező önkormányzati feladatokhoz az alapján érkezik a normatíva, vagy a kiadási összegekhez a hozzájárulás. Azt is elmondta, hogy gazdasági megfontolásból célszerű lenne, ha a gesztesi vállalkozók cége várgesztesi székhelyű, vagy legalább telephelyű lenne és helyben maradna az iparűzési adó.

A polgármester a látványos beruházások közül a Keltike Ház kialakítását emelte ki, melynek funkciója előnyös a helyi lakók számára és minőségi változást hoz a turisták életébe is, hiszen megvalósulhatott az Országos Kéktúra és más turista utak kereszteződésében a térségi összekötő szerep. A berendezésre, eszközökre sajnos nagyon kevés pénz állt rendelkezésre, a Vértes terem kialakítása várat magára, mert hiába érkezett felajánlás a szakiparos munkák elvégzésére, az alapanyagok beszerzésére nincs fedezet.

Az Arany János utca, az Összekötő út árok kiépítésének pályázati forrásából keletkező pénzmaradványt sikeresen ütemezhették át egy másik fejlesztésre, így újulhatott meg, készülhetett el a Vár utca árokrendszere, és tavaly – szintén Európai Uniós forrásból – elkezdődhetett a tó felújítása és a kapcsolódó csapadékvíz-rendszer korszerűsítése.

A polgármester szólt a programokról is, melyeket a lehetőségeikhez mérten igyekeztek színvonalasan megrendezni, a Lovagi Pikniken például az önkormányzati dolgozók családjai sütöttek, főztek, szervezték a sportversenyt, családi felajánlásként érkezett az ugrálóvár, és a gyereknapi program is nagy sikert aratott, amikor az ünnepeltek sziklát mászhattak, a kisebbek ügyességi vetélkedőn vettek részt, a szülők pedig virslis gulyással készültek.

Mindezek azt mutatják, hogy szerény számú hivatali alkalmazottaink és a képviselőtestület nem vonult el téli álmára. A csendben végzett háttér munka nem hivalkodó, nem látványos, de szükségszerű… Mindezek nem valósulhattak volna meg, ha nem kapunk bíztató szavakat a település lakóitól, a különböző szakemberektől felhasználható ötleteket, terveket és tevőleges segítséget. Szerencsére ők vannak többségben, mely erőt ad a munka folytatásához még ilyen zord körülmények között is – hangzott el a településvezetőtől.

május

1 Tó nyitó buli

  • Időpont: szerda 7:00
  • Helyszín: Várgesztes, Horgásztó

4 Főzőverseny

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Faluház parkolója

8 Gombász előadás

  • Időpont: szerda 17:00
  • Helyszín: Keltike Ház

Tavaszi papírgyűjtés

2024. április 24., szerda 10:23

A várgesztesi óvoda és iskola május 2-ától 6-áig fogadja a felesleges papírhulladékot.

Bővebben

Közmeghallgatás prezentáció

2024. március 29., péntek 10:21

A településvezető a kis létszámú érdeklődők előtt részletesen ismertette az elmúlt év gazdálkodását, amelyre a szűkös büdzsé miatt a megszorító kifejezés a legjellemzőbb, s szólt a fejlesztésekről, beruházásokról is, ezek szépen gyarapították Várgesztes értékeit.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek