Hírek

Népszerű cikkek

Kezdetét vette az adventi várakozás

2023. december 4., hétfő 14:04

Nagy érdeklődés övezte az Adventi koncertet, amit minden évben hagyományosan Advent első vasárnapján rendeznek meg a várgesztesi templomban. Pillmann József a nemzetiségi önkormányzat elnöke német nyelvű adventi verssel köszöntötte a megjelenteket, Rising Károlyné polgármestert, Visnyei László plébánost és a fellépőket.

Külön köszöntötte a helyi gyerekeket, akik évek óta kiveszik részüket az adventi programból, és együtt ünnepelnek velük. Őt követte a helyi plébános, aki a kereszténységben advent kettős jelentőségére hívta fel a figyelmet: egyrészt várakozunk, hogy milyen jó lesz a családdal együtt ünnepelni karácsonykor, másrészt arra emlékeztet bennünket, hogy várakozunk a találkozásra a teremtőnkkel. Visnyei László arra bíztatta a megjelenteket, hogy váljanak új emberré karácsonyra, merjenek túllendülni önmagukon és bocsássanak meg azoknak, akikre haragszanak.

A magasztos gondolatok után Hartdégen Sándorné, a helyi dalkör vezetője konferálta a fellépőket, elsőként a Sági Richárd vezette Vértessomlói Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit, akik mindig örömmel fogadják el a koncertmeghívást. A gitár- és fúvós hangszereken előadott karácsonyi dallamok után a várgesztesi iskolások, majd a hittanosok adventi előadása melengette a szíveket, utánuk a Baji Német Nemzetiségi énekkar következett. Az 1995-ben alakult énekkar vezetője megköszönte a meghívást, kiemelve azt, hogy Várgesztes lakossága példaértékűen őrzi a német hagyományokat. A Német Kultúregyesület Dalköre gyönyörű dallamokkal zárta a koncertet, majd szépszámú közönség átsétált a Polgármesteri Hivatal elé, ahol Rising Károlyné polgármester ezekkel a gondolatokkal gyújtotta meg a község adventi koszorújának első gyertyáját, amely már tízedik alkalommal lobbant lángra: az elcsendesedés, a számvetés idején magánéletünkben is és munkánkban is megvizsgáljuk, mivel tehetnénk jobbá, derűsebbé a mindennapjainkat.

Készülünk karácsonyra a családokban és a falu nagy családjával is. Advent a várakozás ideje. A karácsony vallástól, értékrendtől függetlenül mindenki ünnepe. Évek óta megemlékezünk arról a Wichern evangélikus lelkészről, aki az 1800-as években Hamburgban elkészítette az első adventi koszorút, amely az örökkévaló szeretetét jelképezi.

Érdemes a színeket is elemezni. A zöld fenyő ágai az életet és a reményt; a gyertya a növekvő fényt jelképezi. Nem hiányozhat a vörös szalag – ami a megváltás ígérete. Wichern lelkész még 24 gyertyával, mi már csak 4 darabbal díszítünk. A gyertyák fontos fogalmakat szimbolizálnak: hit, szeretet, öröm és remény. Mindennapos fogalmak, sokat emlegetjük őket. Gyakran elhangzik: a hited erősít, szeretlek, szeretem a családomat, boldog vagyok, amikor örömöt szerzek nekik vagy mások nekem, remélem jól vagy, remény hal meg utoljára. Advent idején a hit, szeretet, öröm és remény a növekvő fénnyel folyamatot ad, egységet alkot. A polgármester zárásul a falu valamennyi lakójának és vendégeiknek jó egészséget, békés ünnepeket kívánt.

május

4 Főzőverseny

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Faluház parkolója

8 Gombász előadás

  • Időpont: szerda 17:00
  • Helyszín: Keltike Ház

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Álláspályázat

2024. április 30., kedd 11:52

Várgesztes Község Önkormányzata a fenntartásában létesült Keltike Ház Ökoturisztikai Központba munkatársat keres kulturális asszisztens munkakör betöltésére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek