Hírek

Népszerű cikkek

Szépkorúak köszöntése

2023. november 28., kedd 07:00

Ünnepi ruhába öltözött november 25-én a falu apraja-nagyja Várgesztesen, hiszen a Szépkorúak köszöntésére érkeztek a Falulázba az Omik és Opik, a szülők kíséretében az óvodás és iskolás gyermekek, a Dalárda tagjai és a szervezők.

A falu legidősebb tagjai a lakosság egyötödét adják, akik közül a többség elfogadta az önkormányzat meghívását. Nagyon régen tarthattak ünnepi, műsoros, beszélgetős rendezvényt. Két évig a COVID akadályozta a személyes találkozót, tavaly pedig komoly anyagi gondok, a havi 3 milliós gázszámla miatt nem tudtuk felmelegíteni a Faluházat. Akkor köszöntő levelet és anyagi támogatást kaptak a szépkorúak – mondta el köszöntőjében Rising Károlyné.

A polgármester gondolatai között elhangzott, hogy nem titkolja: jó hatással vannak rá a szépkorúak nagy élettapasztalatuk, higgadtságuk okán. Azt is boncolgatta, hogy a jelenlévő 65-93 év közötti várgesztesiek mit éltek meg, mit éltek át eddigi életükben. Mély nyomokat a II. világháború hagyott, mert a jelenlegi lakók 24%-a átélte a háborút, sajnos sokan rokon, rokonok elveszítésével. A svábságuk miatti elhurcolás kényszermunkára minden helyi családot érintett, hiszen a 15-60 év közötti fiúkat, férfiakat elvitték a házakból. Az idősek mai egészségi állapotát sajnos jelentősen befolyásolta a valamikori kemény fizikai munka, a háztáji tevékenység, de bármennyire is megviselte őket, tavasszal a derékfájósok is megkezdik a kertjük művelését, télen pedig a szépkorúak az elsők, akik a járdán elsöprik a havat – fogalmazott a polgármester. Az időskorhoz kapcsolódó jelzőként említette a bölcsességet, a heveskedés mentességet és az állandóságot: a várgesztesi szépkorúak ideszülettek, kötődnek a helyhez, az eseményekhez, a svábságukhoz. Példaértékű az egymásra figyelésük, a családi összetartozás. Ahol mégis elkél egy kis segítség, ott megjelenik az önkormányzat és az egyik segítő keze, a falugondnok Salánki Istvánné, Magdi.

A polgármester köszönetét fejezte ki az idősek számára, akik mindig őszintén elmondták, elmondják a véleményüket, észrevételeiket, amelyek rendre így kezdődnek: „régen mi így csináltuk...” Az olykor hosszantartó, őszinte beszélgetések során ilyenkor vázolom a mai lehetőségeket, a megváltozott körülményeket, és köszönettel fogadom a tanácsaikat, hiszen az ő támogatásuk számomra nagyon fontos napjainkban, amikor megcsappant forrásokból kell ellátni a kötelező önkormányzati feladatokat, s emiatt – például – a faluban megszokott események maradnak el, vagy támogatói segítségre szorul a megszervezésük – hangzott el a településvezetőtől, aki az eseményen jelenlévő Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, országgyűlési képviselő számára is köszönetet mondott a jogos igények alapján benyújtott pályázatokkal elnyert különböző támogatási forrásokért.

Rising Károlyné az Advent idején szervezett események közül a Keltike ház december 17-ei, 14 órakor kezdődő átadását emelte ki, amikor Hertay Mária Munkácsy díjas grafikus első magyarországi állandó kiállítása is megnyílik, érte hálaadó szentmisét is mondatnak.

Bízzunk egymásban, őrizzük meg optimizmusunkat, becsüljük meg értékeinket! – zárta gondolatait, jó egészséget kívánva az ünnepelteknek, jobbulást azoknak, akik nem lehettek jelen, és megköszönve az egészen aprók és „nagyok”, azaz a Dalárda műsorát.

Pillmann József, a Német Nemzetiségi önkormányzat elnöke német és magyar nyelven köszöntött mindenkit, ő a hagyományok őrzését emelte ki, és versével is az élettapasztalatot méltatta, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit képviselő gondolatainak középpontjában a falu fejlődése, az emberek önzetlen segítsége szerepelt.

Örömmel jövök Gesztesre, mert érzem az összetartás erejét: szerintem Várgesztesnek lelke van – fogalmazott, és a gondoskodás egy intézményes formáját is ismertette. A 65 év felettiek igényelhetnek „gondosórát” az interneten, amit ingyen kaphatnak és házhoz szállítják. Aki segítségre szorul az igénylésnél, hívhatja Eckné Vali-t a 06 20 261 4480 telefonszámon, aki pedig barátsággal használja a net-et, a www.gondosora.hu oldalon mindent megtudhat.

A szépkorúakat köszöntő gyermekek táncai, német és magyar nyelvű énekei, versei előtt ismerkedhettek meg a vendégek Hunics Ildikó vezető óvónővel Felsőgalláról és Kirschner Viola tanárnővel Kecskédről, a produkciók sorát a Német Kultúregyesület Dalköre zárta vidám dalokkal teremtve még vidámabb hangulatot az ízletes vacsorához.

A finom falatokat az asztaloknál hosszú beszélgetések, tréfálkozások követték, s bár a teremben Dr. Hidas János háziorvos adomáit, vicceit nem mindenki hallhatta, a harsány nevetést igen...

Ránk sötétedett, mennünk kell! Köszönjük a szép napot! – köszöntek el az ünnepeltek a szervezőktől, akik ezúttal is bizonyságot adtak arról, hogy Várgesztesen tisztelik, szeretik, megbecsülik az időseket.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

május

4 Főzőverseny

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Faluház parkolója

8 Gombász előadás

  • Időpont: szerda 17:00
  • Helyszín: Keltike Ház

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Álláspályázat

2024. április 30., kedd 11:52

Várgesztes Község Önkormányzata a fenntartásában létesült Keltike Ház Ökoturisztikai Központba munkatársat keres kulturális asszisztens munkakör betöltésére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek