„Süssünk, süssünk valamit!”

2022. May 18., Wednesday 08:14

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes, amely minden esztendőben megajándékozza a gyerekeket egy német-sváb-magyar nyelvű előadással, ismét „jól kisütötte”. A meghívására ugyanis az Álomzug Társulás érkezett május 17-én a várgesztesi Faluházba, és varázsolta el a mintegy hetven helyi és vértessomlói gyerkőcöt a „Süssünk, süssünk valamit!”, “Backe, backe, Küchelchen!” verses, dalos, bábos mesével.

Bővebben

Lakásfelújítási támogatás: mikre kell odafigyelni?

2022. May 16., Monday 13:27

Még bő félévük van a családoknak arra, hogy benyújtsák az igényeiket az akár 3 millió forintos vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatásra a Magyar Államkincstárhoz. Az otthonfelújítási támogatás alapszabályai egyszerűek: ha a családnak eltartott gyermeke van, vagy útban van a gyerek, akkor a lakás felújítására - ebbe szinte minden munkálat beletartozik - a költségek 50 százalékáig vissza nem térítendő támogatásra lehet jogosult.

Bővebben

Tisztázta a szakma: elég lesz a B-s jogosítvány a furgonokhoz

2022. May 12., Thursday 10:03

Tisztázta a félreértéseket közleményében a NiT Hungary a kisfurgonos áruszállításra vonatkozó változásokkal kapcsolatban. Mint ahogy azt a VG is megírta: 2022. május 21-től uniós hatásra változnak a közúti árufuvarozás feltételrendszere és már engedélyhez lesz kötött a díj ellenében történő áruszállítás, kivéve, ha a vállalkozás a saját áruját fuvarozza. Az első hírek viszont félreérthetőek voltak azzal kapcsolatban, hogy ezzel a B kategóriás járművezetői engedélyhez kötődő jogosultságokat is korlátozzák.

Bővebben

Ma kezdi meg hivatalát Magyarország első női államfője

2022. May 10., Tuesday 09:27

A Magyar Honvédség hétfőn este ünnepélyes katonai ceremóniával köszönt el Áder Jánostól, aki államfőként a hadserege főparancsnoki tisztét is betöltötte. A távozó köztársasági elnököt a Sándor-palotánál tisztelgéssel fogadta a Magyar Honvédség díszegysége. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott Ádernek a munkásságáért, majd ajándékként egy háromszögre hajtott, a Magyar Honvédség emblémájával ellátott zászlót adott át az államfőnek. A budavári Szent György téren tartott ünnepség díszmenettel ért véget.

Bővebben

"Jó pásztor napja"

2022. May 9., Monday 13:01

A "Jó pásztor napját" ünnepelte a hívő közösség a Papi hivatás Világnapján május 8-án a várgesztesi római katolikus templomban. Rising Károlyné polgármester a falu lakóinak nevében köszönte meg Visnyei László plébános úr áldozatos munkáját. A plébános tevékenysége szolgálat egész évben a születéstől a halálig terjedően.

Bővebben

Nyári táborok: korlátozások nélkül

2022. May 4., Wednesday 09:35

A kedvező koronavírus-helyzet miatt járványügyi korlátozások nélkül megtarthatók az idei nyári táborok, így azokat ismét a korábban megszokott keretek között szervezhetik, bonyolíthatják le – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Bővebben

Anyák napja

2022. April 30., Saturday 22:23

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Bővebben

Április 22: a Föld Napja

2022. April 22., Friday 10:24

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Bővebben

Húsvéti szokások és hagyományok

2022. April 15., Friday 09:32

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent.

Bővebben

Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvoda: Anyák napja másként

2022. May 10., Tuesday 12:49

Május 6-án délután kivételesen a Faluház előterében gyülekeztek az anyukák a gyerekekkel az Anyák napi ünnepségre várakozva. Az óvodások meglepetéssel készültek, ezért amíg Pillmann Katalin óvodavezető köszöntötte az édesanyákat, ők a parkettás terembe mentek. Kedves Édesanyák! Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezhetünk meg. Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük.

Bővebben

Schalkhammer Feri bácsit köszöntöttük

2022. May 9., Monday 19:04

Ha Ő nincs, akkor ma nem létezik a Hagyományőrző Klub. Feltámasztotta a disznóvágás sváb hagyományait, sváb-magyar szótárat állított össze, mindenkit bíztatott a régi családok fényképeinek összegyűjtésére, és a hozzá köthető nagy sikerű Várgesztesi Öregdiákok Találkozója is bevésődött a falu emlékezetébe.

Bővebben

Ha az a ha(l) ott nem lett volna…

2022. May 9., Monday 05:40

Egyetlen kapitális fogás és tíz deka döntötte el a május 8-ai, várgesztesi horgászverseny dobogós helyezéseinek sorsát, de – erre mondják – ilyen a horgász szerencse. A tó partjára az egyesület felhívására húsz nevező telepedett ki, ők összességében 46 kilónyi halat mérlegeltek.

Bővebben

Rekord részvétel a főzőversenyen

2022. May 1., Sunday 14:21

Igencsak kegyeikbe fogadták az égiek az április 30-ai, várgesztesi programokat, hiszen mind a délelőtti májfaállítást, mint pedig a kora délután kezdődő főzőversenyt szikrázó napsütés kísérte. Ez utóbbit kiemelkedő érdeklődés is, hiszen – mint az esti eredményhirdetéskor Katzer Ákos főszervezőtől elhangzott – a 14 nevezővel rekord részvételt könyvelhettek el a program képzeletbeli emlékkönyvében.

Bővebben

Július elsejéig marad az árstop

2022. April 28., Thursday 09:16

"Mind az üzemanyagár-stopot, mint pedig a néhány élelmiszert érintő árkorlátozást kitolta a kormány július elsejéig" – jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban. "Egész Európában nőnek az árak, ennek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak" – fogalmazott a miniszterelnök.

Bővebben

Rekordot döntöttek a SZÉP-kártyás fizetések

2022. April 19., Tuesday 11:48

Mintegy 84,4 milliárd forintot értek el a SZÉP-kártyás tranzakciók az év első három hónapjában, ami a tavalyi értékekhez képest 81 százalékos emelkedést jelent – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Bővebben

A szép korú Kati néni köszöntése

2022. April 15., Friday 09:19

Szerettei, Rising Károlyné polgármester és a Hagyományőrző Klub elnöke, Vörös Sándorné köszöntötte április 13-án otthonában Eigner Ferencnét, született Pillmann Katalint, aki pontosan 90 esztendővel ezelőtt, 1932. április 13-án született Várgesztesen, a család harmadik gyermekeként, Antal és Anna után.

Bővebben

Mi svábok mindig jó magyarok voltunk

2022. May 17., Tuesday 17:03

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes május 26-án 17 órától közmeghallgatást tart, majd levetítik a „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk” c. filmet.

Bővebben

Matricák ellenőrzése

2022. April 14., Thursday 15:10

Május 2-ától a szolgáltató nem üríti az érvényesítő matricával nem rendelkező hulladéktárolókat.

Bővebben
2022. April 12., Tuesday 09:03

Kis falu nagy eredményekkel

Két megmérettetésen is arattak a Vértessomlói Alapfokú Művészeti Iskola és Várgesztesi Tagozatának rézfúvós növendékei
Bővebben
2022. April 10., Sunday 13:32

A Magyar Költészet Napja

A Magyar Költészet Napját hazánkban 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük
Bővebben
2022. April 3., Sunday 17:11

Gyermekmise harmadszor

Április 2-án 16 órától a várgesztesi templomban várták a gyerekeket, családokat misére
Bővebben
2022. March 24., Thursday 10:47

Rendelet a helyi zajvédelemről

Lakossági kezdeményezésre, a helyben élők igényei alapján, hosszas egyeztetést követően alkotta meg a képviselő-testület a zajvédelmi rendeletet
Bővebben
2022. March 23., Wednesday 13:04

SPEEDMARATHON helyszínek

A ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva 2022. március 24-én 6 órától 2022. március 25-én 6 óráig 24 órás sebességellenőrzést hajt végre a rendőrség
Bővebben
2022. March 19., Saturday 14:42

Tavaszi „nagytakarítás”

Lassan két évtizedes múltra tekint vissza, hogy Várgesztesen tavasszal környezetszépítő „nagytakarításra” várja az önkormányzat a település lakóit
Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek