Kati lelke csuda szép

2020. October 3., Saturday 12:52

„Színes gondolatok” címmel nyílt kiállítás a várgesztesi Faluházban október 2-án Zsolnay Katalin, tatabányai festő alkotásaiból. A grafikák, tűzzománcok, festett selyemkendők, akvarell, akril és olaj alkotások egy hónapig tekinthetők meg a Faluház nyitvatartási ideje alatt.

Nagyon sok más településről érkező vendéget látok, ami jelzi, hogy nem csak engem varázsoltak el ezek a képek – köszöntötte a helybeli, környei, kecskédi, oroszlányi jelenlévőket Rising Károlyné polgármester, aki nem titkolta: ő – ahogy mindig is szokta – titokban már megleste a kiállítást, hosszú időt töltött az alkotások között.

Számunkra ez nagy boldogság, hogy helybe jön a művészet, és nagyon jó érzés, hogy nemcsak várgesztesi művészeink vannak, hanem művészbarátaink is, akik visszatérnek, akikkel kölcsönös a barátság – fogalmazott.

Hatalmas harmónia árad. Amit fest, azt nem görcsösen, hanem könnyedén, természetesen veti a vászonra. Illetve nem veti, hanem szépen megfontolva, tudatosan építi fel. Az a sokszínűség, amit a képei visszaadnak, bizonyítja, hogy sok mindent kipróbált és nem elégedett meg a felszínes tudással, hanem elmélyedt a technikai ismeretekben. Így lehetséges, hogy képei számunkra esztétikai élményt nyújtanak – ajánlotta az alkotásokat a vendégek figyelmébe Pfiszterer Ilona, aki az olajfestmények közül a „Pipacsok” című műre hívta fel a figyelmet, amely bár sok művész kedvelt témája, Katalin a pipacstenger töménysége helyett az egyes virágszálak alakjára, színére helyezte a hangsúlyt, melyek a háttér színes levegője előtt különleges melegséget árasztanak.

Egy festő jobban kiadja magát műveiben, mint egy író… az író elrejtheti az érzéseit mindenféle trükkökkel, de egy festő ezt nem teheti. A festmény olyan, mint egy csupasz emberi lélek – Alan Blackwood gondolatait idézve így zárta a megnyitót: úgy gondolom, Kati lelke csuda szép.

Zsolnay Katalint az általános iskolai, gimnáziumi tanulmányai kötik Oroszlányhoz, Környéhez pedig az a több mint két évtized, melyet a Mezőgazdasági Kombinát húsüzeménél töltött el. Mindig is szeretett rajzolgatni, de a képességeit csak hobbi szinten fejlesztette. Egy állásajánlat Környéről Győrbe szólította, ahol egy szerencsés pillanatban bekerült Barabás László festőművész alkotói körébe, a mester heti rendszerességgel csiszolgatta, építgette, irányította a képességeit. 2011-től éli ismét tatabányaiként a mindennapjait, és vesz részt a Bányász Képzőművész Kör foglalkozásain. Amatőr alkotóként a festészet értékes hagyományaiból építkezik. Elsősorban a természetelvű festészet jellemzi a saját egyénisége és látásmódja tükrében. Szívesen kalandozik a színek vonzásában, témaválasztásaiban dominálnak a természeti formák, virágok, csendéletek, tájak, városok.

Az alkotó a várgesztesi tárlat megnyitóján az eltelt időszak „szerelméről”, a selyemfestészetről szólt, melynek már az alapanyaga is rendkívüli, és talán sokan nem tudják, hogy a selyem kialakulásának története egészen Kr. e. 2640-re nyúlik vissza.

Nagyon nőies dolog selymet festeni, varázslatos, csodálatos anyag, puha könnyed, lágy. Csodálatos technológiákat lehet kipróbálni. Varázslatos, ahogy az ember ráteszi a festéket, és szalad, fut szanaszét. Van, amit meg lehet állítani alkohollal, arrébb lehet tolni a színt, másikat lehet felvinni, és lehet kontúrozó technikával szabályok, formák közé szorítani a festéket – mesélt az alkotó, és arról is, hogy a selyem igazoltan gyógyító, nyugtató hatású: ha valakinek fáj a torka, és egy selyemhernyó kendőt a nyakára teker, annak nyugtató hatása van a szervezetre, sőt, gyógyító ereje is. A lelki gyógyítás pedig abban is rejlik, ha az ember elkezd egy selyemkendőt festeni, tényleg elfeledkezik a külvilágról – hangzott el az alkotótól.

A „Színes gondolatok” című tárlat tehát egy hónapig várja Várgesztesen mindazokat, akik kis időre szeretnének megfeledkezni a külvilágról, és szeretnének a különböző technikákkal készült alkotások, festett selyemkendők harmóniájába merülni.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg!

October

25 Búcsú

 • Időpont: Sunday 8:00
 • Helyszín: Katolikus Templom

25 25 GSE-Császár

 • Időpont: Sunday 13:30
 • Helyszín: Wald Stadion
November

11 Márton-napi lámpás felvonulás

 • Időpont: Wednesday 17:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

14 Szépkorúak köszöntése

 • Időpont: Saturday 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

15 15 GSE-Dad

 • Időpont: Sunday 13:00
 • Helyszín: Wald Stadion

29 Adventi ünnepség - Német Kultúregyesület

 • Időpont: Sunday 15:00
 • Helyszín: Várgesztesi templom
December

6 Falu Mikulás

 • Időpont: Sunday 17:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

12 Christkindl találkozó

 • Időpont: Saturday 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

Tájékoztató

2020. October 13., Tuesday 13:50

Amit a várgesztesi zöldhulladék lerakóról tudni érdemes.

Bővebben

Tájékoztató!

2020. October 2., Friday 10:41

A Tatabányai Járási Hivatal illetékességi területén 2020. október hónapban mobilizált ügyfélszolgálat működik.

Bővebben

Civil Kézikönyv

2020. September 25., Friday 11:14

Megjelent az új Civil Kézikönyv, amely értékes információkat tartalmaz a civil szervezetek mindennapi működéséhez, például az adózásról, áfáról, finanszírozási forrásokról, vagy a szervezetek nyilvánosság előtti megjelenéséről.

Bővebben

Bűnmegelőzési hírlevél

2020. September 23., Wednesday 09:14

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közzétette 2020. szeptember havi bűnmegelőzési hírlevelét

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek