Szent Mártonra emlékeztek

2019. November 12., Tuesday 13:59

Oszd meg, amid van! – ez Szent Márton üzenete, akiről számtalan országban megemlékeznek meg november 11-én, Várgesztesen már 18. alkalommal várták Márton napi ünnepségre a szülőket, nagyszülőket.

A faluban a mai napig őrzik a hagyományt, hogy a Szent történetét, a naphoz kapcsolódó szokásokat, játékokat november 11-én, azaz a napján idézik fel.

Ilyenkor a falu legkisebbjei, az óvodások és iskolások hagyományosan jó ideig készülnek az ünnepre: német és magyar nyelven ismerkednek meg Szent Márton történetével, tetteivel, beszélgetnek jóságáról, önzetlenségéről, így november 11-ére még az egészen aprók is el tudják mesélni, mitől különleges, mitől ünnepi ez az őszi nap, amikor zsúfolásig megtelik a Faluház.

Mint ismert, Szent Márton félbevágta köpenyét, s egyik darabját egy koldusnak adta. Ezt követően jelent meg előtte Jézus, aki azt mondta: ahányszor segít egy szegénynek, annyiszor segít neki. A libás versek, dalok után a kicsik előadása Szent Márton jószívűségét, az elesetteken való segítését életének jól ismert történetével érzékeltette, s önzetlenségüket maguk a gyerekek is igazolták azzal, hogy társukkal jószívűen feleztek meg egy-egy süteményt a műsor zárásaként.

Az eseményt megkoronázva ezúttal is közös sétát tettek a szülők, pedagógusok segítségével készített lámpásokkal a templom körül, majd a program a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes támogatásával vendéglátással zárult, a kínálatban a felnőtteknek teával, punccsal, s természetesen libazsíros kenyérrel.

December

8 Meghívó

  • Időpont: Sunday 14:00
  • Helyszín: Katolikus Templom

14 Christkindl találkozó

  • Időpont: Saturday 15:00
  • Helyszín: Várgesztes Faluház

Értesítés fakivágásról

2019. November 26., Tuesday 05:55

Értesítjük Várgesztes lakóit, hogy lakossági kezdeményezésre készült szakértői vélemény alapján az Egyház kivágatja a templom mellett lévő 3 lucfenyőt. A kidőlés veszélye 2 lakóházat, elektromos vezetékeket és a trafót érintené.

Schlapak József, az Egyházközösség világi elnöke

Bővebben

Módosul a menetrend!

2019. October 21., Monday 19:46

Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok közlekedési rendje.

Bővebben

Felhívás - Bursa Hungarica

2019. October 17., Thursday 05:53

Várgesztes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2019/2020. évi fordulójához.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek