Írástudók ünnepe

2019. May 8., Wednesday 13:01

Rising Károlyné polgármester és Viszló Levente is ünnepnek nevezte a Pro Vértes Nonprofit Zrt. gondozásában kiadott „Egy cseppnyi Magyarország” című, a Vértesi Natúrpark monográfiáját tartalmazó kötet megjelenését a várgesztesi Faluház május 7-ei könyvbemutatóján.

A polgármester azért, mert mindig ünnep, amikor valami születik, és aki írt már könyvet, vagy könyvfejezetet, az tudja, hogy maga a publikálás is hatalmas nagy feladat, hiszen örök nyomot hagy a tollforgató: hatalmas a felelősség, a szó nem száll el, bármikor visszakereshető.

Viszló Levente, a könyv szerkesztője az írástudók ünnepének tartja a kötet megszületését, mely nem csak napjaink, hanem az elmúlt évszázadok írástudóinak is köszönhető. A könyv közel hat éven át készült, a szerkesztő megfogalmazása szerint hat éven át tartott a vajúdás, s az idő múlását jelzi, hogy egy barna hajú, jó szemű ember kezdte el írni…

Mint elmondta, a Vértes térségéről már megjelent egy ilyen könyv ugyanezzel a címmel 1996-ban, akkor nagyjából fél-háromnegyed év munkájával a tájvédelmi körzet 20 éves jubileuma és a millennium alkalmából, hiszen a valamikor két vármegyéhez tartozó területről soha nem készült egységes monográfia. Ezen a nyomon indult el a szervezés, és a mostani 2 kötet bizonyos részekben megtízszerezett fejezet-, illetve lapszámú kiadás, átfogó monográfia, amely több mint ezer oldalon mutatja be a Vértesi Natúrpark természeti kulturális környezetét, történelmét, néprajzát, gazdaságát, geológiáját, a rendkívüli eseményeket, a történelmi, néprajzi vonatkozásokat. A Vértes térsége nagyon sokszínű táj, nem csak a természeti értékeit, hanem a kulturális örökségét tekintve is, hiszen nagyon sok nemzetiségű, ebből adódóan sokvallású, a kultúra is nagyon sokoldalú. A svábok betelepítését követően, tehát a török kitakarodása után változott meg az etnikai, vallási összetétele, és ez megjelenik a kultúrában is. Tehát nem beszélhetünk a Vértes néprajzáról, hanem külön Várgeszteséről, Pusztaváméról, Gántéról, és sorolhatnánk a magyarlakta településeket is – mondta el Viszló Levente, aki az 1996-os kiadás és a most megjelent kötet alkotói környezetének változását így érzékeltette: kollégám, a Béni Kornél több évtizedes munkával összegyűjtötte a Vértes publikációit, ez mostanra nagyjából 3 ezerre rúg. Úgy 25 éve a térség tárgyi illetve fotó örökségének gyűjtögetését is elindítottuk, a fotóörökség most 15 ezer darabból áll, tehát nem szűkölködünk. A másik nagyon fontos dolog, hogy például egy párszáz évvel ezelőtti írástudó lehet, egy évig is másolt egy olyan díszes oklevelet, ami ma a digitalizálással tulajdonképpen otthonról, a dolgozószobából egyetlen kattintással elérhető. Az, hogy voltak írástudó elődeink, s hogy az elmúlt 2 évtizedben ezek digitálisan hozzáférhetővé váltak, nagyon nagyban segítette a könyv a szerkesztési lehetőségeit. A szerkesztő – ahogy mondta – sok elvarratlan szálat, kérdőjelet hagyott a kötetben, hogy mindenki megtalálhassa benne azt a kis szálat, amit felvehet és továbbvihet, a fiataloknak pedig azt üzente, hogy holnapra és azutánra is bőven jut felfedezni való, érdemes foglalkozniuk ezzel a gyönyörű szép tájjal, a lakóhelyükkel, a szülőföldükkel.

Nincs esemény rögzítve!

Tájékoztató

2020. January 8., Wednesday 21:09

A mellékletben a 2020. évi szelektív-, zöld-, és fenyőhulladék szállítási időpontokat tekintheti meg. A dátumokat a korábbi évek gyűjtési tapasztalatai és a hulladék mennyisége alapján határozta meg a szolgáltató.

Bővebben

Tájékoztató!

2019. December 23., Monday 11:12

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Polgármesteri Hivatal 2019. december 30-án és 31-én zárva tart!

Megértésüket köszönjük!

Bővebben

Értesítés fakivágásról

2019. November 26., Tuesday 05:55

Értesítjük Várgesztes lakóit, hogy lakossági kezdeményezésre készült szakértői vélemény alapján az Egyház kivágatja a templom mellett lévő 3 lucfenyőt. A kidőlés veszélye 2 lakóházat, elektromos vezetékeket és a trafót érintené.

Schlapak József, az Egyházközösség világi elnöke

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek