Várgesztesért Közalapítvány

Várgesztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport

Elérhetőségek
Kapás Zsófia
tánccsoport vezető
+36 (20) 436-3757
E-mail elérhetőség zsofia.kapas@gmail.com
Bemutatkozás

A Tánccsoport főként helyi fiatalok közreműködésével 2007. őszén alakult 12 fővel. A fiatalok heti egyszer próbálnak Langner Kornélia koreografálása mellett. Főként német nemzetiségi táncok szerepelnek a repertoárjukban, azonban társas táncokkal, magyar táncokkal és egyéb nemzetiségek táncaival is megismerkedtek. Az eddigi fesztiválok, falunapok, szüreti felvonulások és a különböző várgesztesi és környékbeli rendezvények alkalmával, táncaikkal jó hangulatot teremtve szerepeltek.

Céljuk, hogy a várgesztesi német nemzetiségi hagyományokat ápolják, továbbadják. Külföldi szerepléseik alkalmával sikeresen vitték tovább kis falujuk jó hírnevét és mutatták be a rég múlt idők szokásait, népviseletét, hagyományait.

Hagyományőrző Klub

Elérhetőségek
Vörös Sándorné
elnök
Schalkhammer Ferenc
tiszteletbeli elnök
Bemutatkozás

A Hagyományőrző Klub 2005. novemberében alakult 11 fővel, melynek Schalkhammer Ferenc – Feri bácsi - lett a vezetője. A Klub célja az igen gazdag helyi hagyományok összegyűjtése és valamilyen formában történő rögzítése volt.

2012-től Jezsó Pál vette át a vezető szerepét, majd 2014 novemberében egészségi okok miatt lemondott és a tagság Vörös Sándornét választotta elnöknek, Feri bácsit pedig tiszteletbeli elnöknek választották.

A szervezet ez alatt az idő alatt a következő eseményeket valósította meg és hagyományokat élteti, ápolja tovább

 • Hősi halottainkról megemlékezés
 • Szép korúak köszöntése (90 éves korban)
 • Hagyományos disznóvágás
 • Főzőverseny rendezése
 • Ünnepekről való megemlékezés
 • Pedagógus nap Molnár János tanítóra emlékezés
 • Szemétgyűjtés
 • Faültetés
 • Lovagi tornán segédkezés
 • Óvodásokkal, iskolásokkal közös múzeum látogatás

További terveink között szerepel a hagyományokról, régi tárgyakról az anyaggyűjtés folytatása és majd lehetőség szerinti rendszerezése, kiállítása. Azon vagyunk, hogy kis közösségünket fiatalokkal bővítsük.

Jelenleg havonta egy alkalomra összejövünk az aktuális eseményeket megbeszélni és közösen hozunk döntéseket a szervezet működésével, az felhasználható összeg elköltésével kapcsolatban.

Jelenleg szervezetünknek 17 aktív és állandó tagja van, tiszteletbeli tagunk: Rising Károlyné – Cirmi – Polgármester Asszony és Geiszt Robert, a Faluház vezetője.

Várgesztesi Német Nemzetiségi Gyermek- és Ifjúsági Tánccsoport

Elérhetőségek
dr. Balázs Gabriella
vezető
+36 (20) 462-5993
E-mail elérhetőség alpolgarmester@vargesztes.hu
Bemutatkozás

Létszám: 12-16 fő

A Várgesztesi Német Nemzetiségi Gyermek- és Ifjúsági Tánccsoport 2015-ben szerveződött újra, olyan helyi gyerekekből és fiatalokból, akik a tánc iránti érdeklődésükből kifolyólag tudásukat szerették volna továbbfejleszteni, elmélyíteni és azt másokkal is megosztani.

Várgesztesen a Hagyományőrzés keretein belül a gyerekek már óvodás koruktól ismerkednek a német nemzetiségi kultúrával, ennek része a táncoktatás is. A Gyermek- és Ifjúsági Tánccsoport az iskolás kort végigkövetve folytatja ezt az ismerkedést a hagyományokkal, valamint a tánckultúra más részeivel is megismerteti a gyerekeket úgy, hogy közben jól is érzik magukat, élvezik amit csinálnak.

Langner Kornélia – Nelli néni – művészeti vezető, koreográfus felkészítésével hónapról hónapra jobbnál jobb előadásokkal szórakoztatják a közönséget, mind a falu saját rendezvényein, mind más felkéréseknek eleget téve. A tánccsoport a német nemzetiségi mellett más táncokat is (keringő, country…) színpadra visz.

Várgesztesi Pilates Klub

Elérhetőségek
dr. Tar József
klubvezető
+36 (34) 493-842
E-mail elérhetőség tarjosk@gmail.com
A torna időpontjai a Faluházban
Szeptembertől - Áprilisig Hétfőn és Szerdán 17 órától
Bemutatkozás

A Várgesztesi Pilates Klub 2011-ben alakult, hogy rendszeres tornával megőrizzük mozgásképességünket. Néhány hónap után Vértessomló is kedvet kapott a Pilates tornához, majd további települések követték a Várgesztesi példát, hogy a kezdeményezés Pilates Mozgalommá terebélyesedjen.

A Pilates Mozgalom célja, hogy a 80-as éveinkben is egyenes derékkal járjunk, fájdalom nélkül éljünk, megőrizzük szellemi és fizikai képességeinket.

A heti két alkalommal végzett közösségi Pilates torna remek közösség építő, kiegyenesíti a testtartásunkat, fiatalossá teszi a járásunkat, fokozatosan csökkenti a derékfájásunkat és más ízületi problémáinkat, növeli a csontsűrűségünket, javítja a szellemi képességeinket, folyamatosan jó erőnlétet és kitűnő közérzetet biztosít.

Felhívásunk hatására évről-évre növekszik a Pilates Klubok száma, rendszeresen tornáznak a Solymosi Antal által, a 40-en túliak részére megalkotott ízületkímélő és erősítő gyakorlatsorokat tartalmazó DVD felhasználásával a közösségi terekben.

Minden évben tavasszal összegyűlnek a Pilates Klubok nagy közös tornára, ahol Solymosi Antal vezetésével csodás közösségi élményben részesülnek, és új tudásra tesznek szert. A Pilates Mozgalom logója és a Pilates Mozgalom indulója az összetartozás szimbólumai, megjelenítve képben és hangban, hogy közös a célunk.

A Pilates torna mindenkinek ingyenes, hogy még a legkisebb jövedelmű nyugdíjasok se legyenek kizárva a Pilates Mozgalomból. Önkéntes munkával és önzetlen támogatók bevonásával sikerül ezt a nemes célt megvalósítani. Önkormányzatok, alapítványok és más segítő szervezetek támogatásának köszönhető a tornaterem és a DVD megjelenítő technika térítésmentes biztosítása.

Létrehoztuk a Pilates Mozgalom zártkörű Facebook csoportot. Aki komolyan érdeklődik az egészséges életmód iránt, és keresi Pilates Jóska ismeretségét, nyomon követheti a Pilates Mozgalom történéseit képes és szöveges információk segítségével.

Csatlakozz a Pilates Mozgalomhoz, mert nem csak 20 éveseké a világ!

Mozdulj, hogy mozoghass!

Letöltések

Életet az Éveknek küldés - Pilates Mozgalom 6. Találkozó
Baj, 2017. április 1.

Bányász Szervezet Várgesztes

Elérhetőségek
Tóth László
vezető
A szervezet célja

A bányász hagyományok őrzése.

Várgesztesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Elérhetőségek
Hartdégen József
elnök
Jezsó Pál
parancsnok
Almási István +36 (20) 376-7707
E-mail elérhetőség almasi-szu@freemail.hu
Bemutatkozás

A sváb kulturális hagyományok szerves részét képezi a helyi szerveződésű önkéntes tűzoltó egyesületek megléte. A településünkön működő Várgesztesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenyen kiveszi a részét a település közösségi munkájából, veszélyelhárításoknál, tűzeseteknél segédkezik, de a falu rendezvényein is tevékenyen vesznek részt.

Az Egyesület korábban országos sikereket is elért, valamint más településeknek is segítő kezet nyújt vész esetén, pár éve például az árvízi védekezésben kellett több Duna-parti településen besegíteni.

Várgesztesi Vagányok

Elérhetőségek
Halagyi Zoltán
zenekar vezető
+36 (70) 943-3582
E-mail elérhetőség gesztesivaganyok@gmail.com
Internet elérhetőség gesztesivaganyok.uw.hu
Bemutatkozás

A zenekar 2007 októberében alakult. Az elmúlt évek alatt számos rendezvényen, fesztiválon, bálon zenélt.

2012-ben a Várgesztesi Vagányok egy mérföldkőhöz érkezett, elkészült az első nagy lemeze. Zenéjükkel szeretnének mindenki zenei igényének eleget tenni.

Repertoárjuk igen színes, megtalálhatók benne polkák, foxok, mulatósok, tangók , magyar és német tánczenék.

Nincs esemény rögzítve!

Blue Combat Day

2024. July 5., Friday 05:58

Oroszlányban rendezi meg július 13-án a Blue Combat Day elnevezésű rendőrségi programot a Komárom-Esztergom vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Bővebben

Fogászat

2024. July 1., Monday 07:17

Július 2-ától változik a rendelési idő.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek