Hogy biztonságban teljen a szilveszter is

2023. December 30., Saturday 05:00

A pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan! Az Országos Rendőr-főkapitányság ajánlásai, hogy biztonságban teljen a szilveszter is.

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?
Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus - érvényes felhasználási engedély birtokában - vásárolhatja meg.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?
A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély. A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók a termékek?
Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Hol érdemes vásárolni?
Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti!

Honnan tudja, hogy a megvenni kívánt termék legális?
A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni a pirotechnikai eszközöket?
Tartsa távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől zárja el! Tetőtérben, alagsorban ne tárolja! Az eredeti csomagolást ne bontsa meg, a hibás vagy sérült terméket ne használja fel!

Lehet petárdázni idén szilveszterkor?
Nem! Továbbra is TILOS petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Miért veszélyes a petárda?
Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtagok roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik!

Biztonságos, balesetmentes új esztendőt kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!

Kevesebb