Amit a fogyasztói visszaváltásról tudni kell

2023. December 28., Thursday 06:00

2024. január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül.

Ezen palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti.

A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, ún. egyutas palack, mely a fogyasztást követően hulladékká válik, mely megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

A visszaváltási rendszerben a fogyasztó a 2024. január 1. után forgalomba hozott kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárláskor, amit azonban visszakap, ha az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban (nem tömörített, olvasható vonalkód) egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra visszavisz.

A visszatérítés 3 módja: a visszatérítendő összegről a visszaváltó automata által kiadott utalvány a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámításra kerül a vásárlás összegébe, a kötelező visszaváltási rendszer applikáció segítségével a felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra történő azonnali utalással, lehetőség lesz jótékony célra felajánlani az összeget a visszaváltó automata kommunikációs paneljén megjelenő módon.

Az alábbi termékek visszaválthatóak az új rendszerben:

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

A palackok visszaváltása a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben, illetve az önkéntesen csatlakozó gépi vagy kézi visszaváló partnerek folyamatosan bővülő körénél lehetséges. Ezek helyéről a MOHU honlapján vagy a kötelező visszaváltási rendszer applikációban tájékozódhat.

A 2024. január 1. előtt már polcokra került termékeken még nem szerepel a visszaváltási logó, így nem kell utánuk visszaváltási díjat fizetni. Ezeket a palackokat éppen ezért nem lehet majd visszaváltani sem.

Kevesebb