Minden család érintett volt

2020. January 6., Monday 06:11

Várgesztes község történelmében 1945. jan.6. napja fekete nap volt, és megemlékezésünk megtartásával az is marad, amíg falunkban ember él.

Ezekkel a gondolatokkal kezdte visszaemlékezését Gerendai Sándor csákvári esperes imáját követően vasárnap Rising Károlyné polgármester a falu első közösségi eseményén.

- 1941. óta fennálló II. világháború alatt sok megpróbáltatás, szenvedés érte az itteni lakosságot. A Vértesben lévő frontok a rettegés mellett főleg a javak, termények és állatok beszolgáltatása és súlyos élelem hiány miatt sújtotta a civil lakosságot. A megszállók politikai gőgjük páratlan gonoszságával már arra vetemedtek, hogy a hadifogolyszedés a katonákon túl a civil lakosságot is elérte. Indoklásuk őseink német származása volt. Minden várgesztesi család érintett volt: 61 főt kényszerítettek és hurcoltak el innen malenkij robotra. Minden 16-55 éves férfit. Asszonyok, gyermekek és beteg idősek maradtak a kifosztott faluban – fogalmazott a település első embere.

Pillmann József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról szólt, hogy a Vörös Hadsereg által kiadott parancs alapján minden német származású, munkaképes személyt mozgósítani kellett, akik kötelesek voltak jelentkezni. Az un. malenkij robot a gesztesiek számára 1946 májusáig tartott. Az eltelt hónapok Bajáig meneteléssel kezdődtek, majd Temesváron és Szegeden folytatódott a gyűjtőtáborokban.

- Nem volt ez más, mint ártatlanok minden indok nélküli üldözése. Községünkben az ürügyet a lakosság német neve szolgáltatta – mondta az elnök, aki megemlékezett az I. világégés befejeződésének 101. évfordulójáról is, ami a faluból 12 áldozatot követelt.

Az áldozatok előtti tisztelgésen az önkormányzatok és a gesztesi hagyományőrzők, valamint érintett magánszemélyek helyezték el a kegyelet koszorúit, mécseseit a hősi emlékmű talapzatánál, az eseményt pedig a Német Kultúregyesület Dalkörének, valamint a kisiskolásoknak az előadása tette még emlékezetesebbé.

Az elhurcoltatásban érintett a gesztesi családok: Beck, Eck, Eigner, Grell, Hartdégen, Hauk, Hetzl, Laub, Mahli, Menoni, Mózer, Pallanek, Pillmann, Richter, Rizing, Schaffer, Schalkhammer, Schlapak, Schmiedt, Tromposch, Wachter, Vánkos, Wend, Wohl.

February

6 Film bemutató

  • Időpont: Thursday 17:00
  • Helyszín: Faluház

Tájékoztató

2020. January 8., Wednesday 21:09

A mellékletben a 2020. évi szelektív-, zöld-, és fenyőhulladék szállítási időpontokat tekintheti meg. A dátumokat a korábbi évek gyűjtési tapasztalatai és a hulladék mennyisége alapján határozta meg a szolgáltató.

Bővebben

Tájékoztató!

2019. December 23., Monday 11:12

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Polgármesteri Hivatal 2019. december 30-án és 31-én zárva tart!

Megértésüket köszönjük!

Bővebben

Értesítés fakivágásról

2019. November 26., Tuesday 05:55

Értesítjük Várgesztes lakóit, hogy lakossági kezdeményezésre készült szakértői vélemény alapján az Egyház kivágatja a templom mellett lévő 3 lucfenyőt. A kidőlés veszélye 2 lakóházat, elektromos vezetékeket és a trafót érintené.

Schlapak József, az Egyházközösség világi elnöke

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek