Ne azt keressük, mit akart kifejezni az alkotó…

2018. October 4., Thursday 06:22

Színrobbanás címmel nyílt tárlat Ludrik Angelika alkotásaiból október 2-án a várgesztesi Faluházban, és az emeleti kiállítótérbe érkező valóban úgy érzi, hogy egy hatalmas, robbanó, kavargó, tomboló színvilágba toppan, amely magával ragad. A megnyitó idejére még a Nap is felragyogott odakinn, az ablakokon betűző fénynyalábok pedig szinte ráerősítettek a színekre, bátor ecsetvonásokra.

Már az érkezésnél láttam, hogy mindenki sóhajtott, mosolygott, és örült annak, hogy a napsütésben másként mutatnak a képek is – köszöntötte a megjelenteket Rising Károlyné polgármester, kiemelve, hogy az aprócska, 618 lelkes zsákfalunak milyen fontos a tehetségek felkarolása, megismertetése, s hogy a faluház hónapról-hónapra bemutatkozási, megmutatkozási lehetőséget biztosít mind a helyi, mind a más településről érkező alkotóknak.

A húsz esztendős várgesztesi Ludrik Angelika 2016. január 21-én festette meg azt a képét, melyet édesanyja, a festőművész Talabér Angelika már festménynek nevezett. Azóta még három év sem telt el, s az immáron ötödik önálló kiállításán az igen termékeny alkotó 59 festménnyel ad ízelítőt tehetségéből, merész színvilágából.

A kezdeti időszak képein a szürkék, feketék árnyalatait használta, s bár ezek sok képén ma is láthatók, az alkotásaiban visszaköszön a jelenlegi kedvenc, a lila. Nem készülődik, nem készít vázlatot, hanem ösztönösen, gyorsan fest. Ennek ellenére a képeit nem módosítja, javítja utólag, ha valamit fest, „az úgy marad” – szóltak a műértő gondolatok Pfiszterer Ilonától, aki már nem első alkalommal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Angelika alkotásait. A nyugdíjas rajztanár a leggyakrabban használt színek, a lila, narancs, sárga, fekete, kék, és ezek árnyalatai kapcsán így fogalmazott: az ösztönösen használt színek kifejezik az alkotó belső világát. Míg a régei képei visszafogottabbak, szürkébbek, addig ma minden képe élénk, lendületes. Amikor a tájképeit nézzük, kicsit meglepő a színvilág, pedig ezeket a színeket valóban lehet látni, csak mi, egyszerű szemlélők nem vagyunk elég bátrak így megjeleníteni. Ilona egykori művésztanára hitvallásának szellemében ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást: ne azt keressük, hogy mit akart kifejezni az alkotó, hanem találjuk meg, hogy számunkra mit fejez ki az alkotás.

Ludrik Angelika „Színrobbanás” című kiállítás október 15-éig látogatható a várgesztesi Faluház nyitvatartási idejében.

July

1 Nyári tábor

  • Időpont: Monday 0:00
  • Helyszín: Várgesztes Faluház
September

7 Várgesztesi Lovagi Játékok

  • Időpont: Saturday 10:00
  • Helyszín: Várgesztesi vár
October

20 Búcsú

  • Időpont: Sunday 10:00
  • Helyszín: Sportpálya parkoló

Hulladékudvar rend

2019. March 7., Thursday 06:10

A lakossági ügyfelek számára lehetőség nyílt a hulladékok hulladékudvarban történő elhelyezésére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek