Jubileumi játék a Várréten

2018. szeptember 9., vasárnap 08:50

Tizedik alkalommal rendezték meg szombaton Várgesztesen a Lovagi Játékokat, ami sokak szerint az utóbbi évek egyik legjobban szervezett és lebonyolított rendezvénye volt, amit bizonyít az a közel kétezer résztvevő, akik többek között Tatabányáról, Oroszlányból, Környéről, Vértessomlóról és Szákszendről érkeztek az eseményre.

Már délelőtt is sokan voltak kíváncsiak a XVI. századi fegyverek, ruházatok és felszerelések bemutatójára, valamint a hastáncos bemutatóra, a nagysátorban pedig vásári játék szórakoztatta a gyerekeket.

Igazi világszám újdonsággal, első ízben láthatta a közönség a Commarte Társulat produkcióját, ami során a zsonglőrszámok és a játékos, kutyás bemutató mellett, több méter magasban végrehajtott, lélegzetelállító légtáncnak is tapsolhattak a nézők.

Délben hosszú menet indult a Várréten, élükön a magyar, és a török vitézekkel, s nem utolsó sorban az erre az alkalomra udvarhölgynek és apródnak öltözött várgesztesi gyerekekkel, majd a hagyományoknak megfelelően Rising Károlyné polgármester köszöntötte a falu vendégeit. Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Popovics György megyei közgyűlési elnök beszédében a település lakóinak összefogását méltatta, a protokoll eseményt követően pedig igazi élmény nagyüzem indult be.

A gólyalábas Langaléta Garabonciások élményszámba menő előadásukba a közönséget is bevonták, igazi vásári komédiát rögtönözve, a legkisebbeket Pék Dudás Zsuzsi mesebirodalma várta egész nap, a lélegzetelállító solymászbemutató során pedig a sasokkal, baglyokkal, sőt, egy keselyűvel is megismerkedhetett a nagyérdemű, de volt íjászat, ólomöntés, kalandpálya és kézműves vásár is a réten.

A nap legnagyobb érdeklődésével várt programjára időközben felkészültek a török és magyar csapatok, hogy hosszas ágyúdörgést és puskaropogást követően megkezdődjön a vártámadás, ami során a Gyulaffy László hagyományőrző bandérium katonái és a Gölbasi Vitézi Egyesület harcosai idézték fel a csatákat, de nem maradt el az ezt követő „zoknicsatás” vártámadás sem – a fiatalok nagy örömére.

Kedves szervezők! Kedves segítők!

A X. Várgesztesi Lovagi Játékok lakossági közmegelégedettséggel, sikeresen zárult. Ezúton is szeretném megköszönni mindenki segítő támogatását!

Rising Károlyné polgármester

Az esemény közel 100 képét a tekintheti meg!

október

2 Ludrik Angelika kiállítása

 • Időpont: kedd 17:00
 • Helyszín: Faluház
november

9 Márton-napi lámpás felvonulás

 • Időpont: péntek 17:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

17 Szépkorúak köszöntése

 • Időpont: szombat 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház
december

2 Adventi ünnepség

 • Időpont: vasárnap 15:00
 • Helyszín: Várgesztesi templom

6 Falu Mikulás

 • Időpont: csütörtök 16:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

8 Christkindli találkozó

 • Időpont: szombat 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

Ingyenes jogi szolgáltatások megyénkben is

2018. szeptember 4., kedd 13:48

Közel 10 éve működik, kisebb megszakításokkal, az Európai Unió támogatásával az az országos jogsegélyszolgálat, amely - elsősorban a munka világának jogi kérdéseire fókuszálva -, segíti a munkáltatók és munkavállalók tevékenységét. A legutóbbi projekt 2016. július 1-jén indult, és 2019. június végéig tart.

Bővebben

Támogatás

2018. augusztus 28., kedd 13:57

A vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri természetbeni támogatásban részesülnek.

Bővebben

Eboltás

2018. augusztus 16., csütörtök 09:34

Bővebb információ a kapcsolódó tartalomból tölthető le.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek