Az elhurcoltakra emlékeztek

2018. január 8., hétfő 06:48

Hagyomány a Vértes-hegység ölén megbúvó kis faluban, hogy minden év első nagy közösségi eseményeként megemlékeznek arról a tragédiáról, amikor 1945. január 6-án összeszedték a 15-55 év között férfiakat, hogy – ahogyan mondták – háromnapos „malenkij robot”-ra, azaz kényszermunkára vigyék őket.

Kiss József diakónus az elhunytakért mondott imáját követően megáldotta az emlékhelyet és az emlékezőket, majd Rising Károlyné idézte fel az egykori eseményeket: 73 évvel ezelőtt a mai tavaszias időjárással ellentétben komoly téli hidegben, a kisbíró által kihirdetve, kötelező munkára rendelték a 15-60 év közötti férfiakat. A háború borzalmai között ez az esemény minden gesztesi családot érintett. Munkára rendelés korábban is történt. Ilyenkor előírták, hogy szerszámmal jelenjenek meg. Az 1945. január 6-ra szóló verdikt azonban súlyosabb volt: 3 napi élelemmel kellett megérkezni ide a falu központjába. Ezért feszült várakozással, gyanakvással érkeztek a családok. A feszültség félelemmé, majd végtelen várakozássá vált, miután a családapák, férfiak nem érkeztek vissza Várgesztesre 3 nap után sem. Az első hiteles híreket márciusban tudták meg a faluban maradt asszonyok, idős vagy beteg férfiak és gyermekek. A hallottakat csak a családok összetartásával és hitükkel tudták túlélni a Gesztesen maradottak.

- A „malenkij robotról” vissza nem tértekre emlékművünkön a „Sírjuk távolban, emlékük szívünkben” megfogalmazással emlékezünk. Ez a felkiáltó jelként ágaskodó emlékmű legyen figyelmeztetés a mai nap emberének, hogy értékeljük életünk minden napját, éljük életünket a lehető legemberibb módon, a nagyvilág rendezze dolgait háborúk nélkül, törekedjünk kompromisszumokra, tiszteljük hősi halottainkat és a történelmet hamisítatlanul adjuk tovább az utókornak – fogalmazott a polgármester.

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke a több mint hét évtizeddel ezelőtti eseményekről szólva felidézte a túlélők visszaemlékezéseit, amelyeket a Valahol a Duna mentén című film is megőrzött az utókornak. Ennek rendezője és megálmodója, Varga Ágota 1998-ban készítette el dokumentumfilmjét a faluból elhurcolt férfiakról, azok családjairól.

Az áldozatok előtti tisztelgést az önkormányzatok és a hagyományőrző klub koszorúzása zárta, majd a jelenlévők helyezték el a kegyelet mécseseit az emlékmű talapzatánál.

A kegyeletteljes eseményt a Német Kultúregyesület dalkörének előadása tette emlékezetesebbé.

augusztus

19 Nemzetiségi dalos találkozó

  • Időpont: vasárnap 15:00
  • Helyszín: Várgesztes Faluház
szeptember

8 Várgesztesi Lovagi Játékok

  • Időpont: szombat 10:00
  • Helyszín: Várgesztesi vár

Napközis Tábor 2018

2018. június 11., hétfő 14:00

2018.július 9-től július 27-ig várják táborba az 5 és 14 év közötti gyermekeket.

Bővebben

Tájékoztató - futóverseny

2018. június 5., kedd 17:38

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Várgesztes Super és Várgesztes Sprint elnevezésű akadályfutó versenyünket 2018. június 9-én és 10-én, szombaton és vasárnap rendezzük.

Bővebben

Egyenlő bánásmód

2018. május 29., kedd 06:00

A Komárom-Esztergom megyében június hónapban tartandó egyenlő bánásmód ügyfélfogadások időpontjait a mellékelt tájékoztatóban tekinthetik meg.

Bővebben

Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásának anyaga

2018. május 18., péntek 07:53

Tisztelt Várgesztesiek!


Amint már megszokott dolog, hogy önkormányzatunk minden év májusában tartja közmeghallgatását, az idei évben is ebben az időpontban tartjuk. Ebben az időben már lezajlott az előző évi zárszámadás és már ismertté váltak az idei évben anyagi lehetőségeink, miután a közelmúltban tisztázódott a feladatalapú támogatás összege is.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek