Szépkorúak köszöntése

2017. november 20., hétfő 06:53

Mint arról beszámoltunk, Rising Károlyné polgármester köszöntötte elsőként szombaton az önkormányzat idősek napi rendezvényének résztvevőit. Az alábbiakban teljes egészében olvashatják ünnepi gondolatait.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm azokat a vendégeket és várgesztesieket, akik elfogadták az önkormányzat és faluház által szervezett ünnepségre meghívónkat.

Hagyomány, hogy az idősödő és idős lakók számára ünnepet szervezünk. Erre az érintettek mellett a falu apraja-nagyja nagyon készül. Az óvodások, iskolások, ifjúsági és felnőtt tánccsoport és dalkör évről évre új meglepetéssel varázsolja el a szülőket, nagy- és dédszülőket. 600 lélekszámú kicsi falunk lakóinak 30%-a már megélte a 60. életévét.

Ha a szépkorúakról olvasunk a sajtóban, akkor vagy betegségről, vagy elhanyagoltságról szólnak a hírek lemondóan. Nálunk szerencsére éppen az ellenkezőjét mondom el örömmel. Házban, kertben és a falu életében az aktívan résztvevők vannak többségben. Boldogan mondom, hogy nincs magányos, elhanyagolt idős vagy fiatal a falunkban. Példaértékű az egymásra figyelés családi, illetve önkormányzati szinten.

Ifjú koromban csak mosolyogtam, amikor folyton azt hallottam, hogy az idősek bölcsek és tapasztaltak. Idősödő korba érve már tudom, hogy sok-sok elméleti tudás, ismeret mellett mennyi átélt esemény tarkítja az életet. A végtelen információ áradat pedig szelektálásra és értékelésre kényszerít. Minden esemény lenyomata megmarad, és ki-ki a saját habitusa szerint gazdagodhat ezzel. Mindezeket a nagyvilágra, valamint a családra, mint legkisebb közösségre is érvényesnek tartom.

A jelenlévők többsége nem csak boldog percekre, hanem az élet kemény és keserű példáira is emlékszik, mert a II. világháborút élte át vagy túl felnőttként, vagy gyermekként.

Minden évben van kérésem önökhöz; az idén 2 dolgot mondok.

- Kérem, hogy beszélgessenek és meséljenek családtagjaiknak azokról, amit a tankönyvek nem tartalmaznak.

- 2018. január 6-án hozzák magukkal a koszorúzásra gyermekeiket és unokáikat, amikor a német származásuk miatt kényszermunkára elhurcolt 15-60 év közti várgesztesi férfiakra, az elhunytakra és túlélőkre emlékezünk.

Megköszönöm minden szépkorú gesztesinek, hogy rendszeresen és önzetlenül segítenek, hogy a hagyományok ápolása azzal teljesedhet ki, hogy ezeket óvodában, iskolában és rendezvényeken továbbadják. Nem vesznek el szokásaink, hanem hagyománnyá nemesednek.

Valamennyiüknek jó egészséget, nem csak hosszú, de jó életet kívánok békében és szeretetben.

november

9 Márton-napi lámpás felvonulás

 • Időpont: péntek 17:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

17 Szépkorúak köszöntése

 • Időpont: szombat 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház
december

2 Adventi ünnepség

 • Időpont: vasárnap 15:00
 • Helyszín: Várgesztesi templom

6 Falu Mikulás

 • Időpont: csütörtök 16:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

8 Christkindli találkozó

 • Időpont: szombat 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

Felhívás!

2018. október 2., kedd 13:55

Az Önkormányzat kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot.

Bővebben

Ingyenes jogi szolgáltatások megyénkben is

2018. szeptember 4., kedd 13:48

Közel 10 éve működik, kisebb megszakításokkal, az Európai Unió támogatásával az az országos jogsegélyszolgálat, amely - elsősorban a munka világának jogi kérdéseire fókuszálva -, segíti a munkáltatók és munkavállalók tevékenységét. A legutóbbi projekt 2016. július 1-jén indult, és 2019. június végéig tart.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek