Szépkorúak köszöntése

2017. november 20., hétfő 06:53

Mint arról beszámoltunk, Rising Károlyné polgármester köszöntötte elsőként szombaton az önkormányzat idősek napi rendezvényének résztvevőit. Az alábbiakban teljes egészében olvashatják ünnepi gondolatait.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm azokat a vendégeket és várgesztesieket, akik elfogadták az önkormányzat és faluház által szervezett ünnepségre meghívónkat.

Hagyomány, hogy az idősödő és idős lakók számára ünnepet szervezünk. Erre az érintettek mellett a falu apraja-nagyja nagyon készül. Az óvodások, iskolások, ifjúsági és felnőtt tánccsoport és dalkör évről évre új meglepetéssel varázsolja el a szülőket, nagy- és dédszülőket. 600 lélekszámú kicsi falunk lakóinak 30%-a már megélte a 60. életévét.

Ha a szépkorúakról olvasunk a sajtóban, akkor vagy betegségről, vagy elhanyagoltságról szólnak a hírek lemondóan. Nálunk szerencsére éppen az ellenkezőjét mondom el örömmel. Házban, kertben és a falu életében az aktívan résztvevők vannak többségben. Boldogan mondom, hogy nincs magányos, elhanyagolt idős vagy fiatal a falunkban. Példaértékű az egymásra figyelés családi, illetve önkormányzati szinten.

Ifjú koromban csak mosolyogtam, amikor folyton azt hallottam, hogy az idősek bölcsek és tapasztaltak. Idősödő korba érve már tudom, hogy sok-sok elméleti tudás, ismeret mellett mennyi átélt esemény tarkítja az életet. A végtelen információ áradat pedig szelektálásra és értékelésre kényszerít. Minden esemény lenyomata megmarad, és ki-ki a saját habitusa szerint gazdagodhat ezzel. Mindezeket a nagyvilágra, valamint a családra, mint legkisebb közösségre is érvényesnek tartom.

A jelenlévők többsége nem csak boldog percekre, hanem az élet kemény és keserű példáira is emlékszik, mert a II. világháborút élte át vagy túl felnőttként, vagy gyermekként.

Minden évben van kérésem önökhöz; az idén 2 dolgot mondok.

- Kérem, hogy beszélgessenek és meséljenek családtagjaiknak azokról, amit a tankönyvek nem tartalmaznak.

- 2018. január 6-án hozzák magukkal a koszorúzásra gyermekeiket és unokáikat, amikor a német származásuk miatt kényszermunkára elhurcolt 15-60 év közti várgesztesi férfiakra, az elhunytakra és túlélőkre emlékezünk.

Megköszönöm minden szépkorú gesztesinek, hogy rendszeresen és önzetlenül segítenek, hogy a hagyományok ápolása azzal teljesedhet ki, hogy ezeket óvodában, iskolában és rendezvényeken továbbadják. Nem vesznek el szokásaink, hanem hagyománnyá nemesednek.

Valamennyiüknek jó egészséget, nem csak hosszú, de jó életet kívánok békében és szeretetben.

május

29 Gyereknap

 • Időpont: kedd 14:30
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

31 Pedagógusnap

 • Időpont: csütörtök 17:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház
június

9 Céges rendezvény

 • Időpont: szombat 9:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház

16 Csengőnap

 • Időpont: szombat 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház
augusztus

20 Nemzetiségi dalos találkozó

 • Időpont: hétfő 15:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház
szeptember

8 Várgesztesi Lovagi Játékok

 • Időpont: szombat 10:00
 • Helyszín: Várgesztesi vár

Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásának anyaga

2018. május 18., péntek 07:53

Tisztelt Várgesztesiek!


Amint már megszokott dolog, hogy önkormányzatunk minden év májusában tartja közmeghallgatását, az idei évben is ebben az időpontban tartjuk. Ebben az időben már lezajlott az előző évi zárszámadás és már ismertté váltak az idei évben anyagi lehetőségeink, miután a közelmúltban tisztázódott a feladatalapú támogatás összege is.

Bővebben

Vágányzár!

2018. április 26., csütörtök 10:31

Kelenföld – Budaörs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Bővebben

Egyenlő bánásmód

2018. április 24., kedd 00:00

A Komárom-Esztergom megyében május hónapban tartandó egyenlő bánásmód ügyfélfogadások időpontjait a mellékelt tájékoztatóban tekinthetik meg.

Bővebben

Rendőr ünnep

2018. április 18., szerda 12:58

A Rendőrség napja alkalmából 2018. április 24-e a rendőrség állománya számára munkaszüneti nap.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek