Svábok bejövetele

2017. október 27., péntek 13:33

Egy 1913-ban, német nyelven íródott történelmi regény ismertetőjére érkeztek az érdeklődők csütörtökön a várgesztesi Faluházba. Adam Müller-Guttenbrunn: A svábok bejövetele című regényének magyar fordítását, amely az IMEDIAS kiadó gondozásában jelent meg, a kiadó vezetője Lóczy István mutatta be.

A regény történelmi szempontból pontos, hiteles és részletes. A valóságnak megfelelően elevenednek meg a korszak nagy eseményei és személyiségei. Az olvasó hiteles képet kaphat a bevándorlás mozgatórugóiról, hogy miért indultak útnak a német telepesek a birodalom egyes részeiből, mi várt rájuk az út során, és mi várt rájuk új hazájukban.

A több mint 100 évvel ezelőtt született könyv 300 éves történetet mesél el: azt az időszakot eleveníti fel, amikor a svábok megtelepedtek a XVIII. századi történelmi Magyarország különböző tájegységein, a többi között az akkori Esztergom és Komárom vármegye számos településén.

Mint Lóczy István munkatársunknak elmondta, a magyarországi németség közösségének „élménye” nagyon sokáig a kitelepítés, az elűzöttség volt, s annak a jelképeit láttuk, ami természetesen helyénvaló, és érthető, de mostanában a bevándorlás jelképei is egyre több településen jelennek meg, amely egy más hangvételű ikon, erősítheti a közérzetet, hangulatot.

A kiadó már több településen bemutatta a könyvet, minden alkalommal az adott helyszínről is készülnek hozzáadott információval, melynek alapja az 1910-es, etalonnak számító magyarországi népszámlálás adatai, ami jelzi, miként alakultak 100 évvel ezelőtt a nemzetiségi viszonyok az országban.

Az 1910-es népszámlálásban van egy olyan adatsor, hogy hányan beszélnek magyarul a településen. Ez mai szemmel meghökkentő, ma feltenni sem lenne sok értelme a kérdést – fogalmazott Lóczy István, aki úgy vélte, hogy a házigazda és a szomszédos község vonatkozásában igen érdekes számok találhatóak: népszámlázás szerint Gesztespusztán 1910-ben 377 lakos volt, közülük 350 német, 27 magyar, és 166-an tudtak magyarul beszélni, Vértessomlón 1 107 német és 105 magyar lakos élt, magyarul 727-en tudtak beszélni. Tehát Várgesztesen a lakosság fele, míg Vértessomlón nagyjából a negyede nem beszélt magyarul, miközben az ország közepén található a két település.

A kiadó vezetője reményét fejezte ki, hogy a gyökerek megőrzéséhez hozzájárulnak ezek a könyvek (az író trilógiájának második, a magyarországi svábság történetét folytató kötete is megjelent már), de – ahogy mondta – ebben inkább csak bízni lehet: a könyvek olyan történeteket, hagyományokat őriznek meg, amik abban, akiben adott a hajlam, találhat támpontokat, segítséget az identitás megerősítéséhez.

augusztus

19 Nemzetiségi dalos találkozó

  • Időpont: vasárnap 15:00
  • Helyszín: Várgesztes Faluház
szeptember

8 Várgesztesi Lovagi Játékok

  • Időpont: szombat 10:00
  • Helyszín: Várgesztesi vár

Napközis Tábor 2018

2018. június 11., hétfő 14:00

2018.július 9-től július 27-ig várják táborba az 5 és 14 év közötti gyermekeket.

Bővebben

Tájékoztató - futóverseny

2018. június 5., kedd 17:38

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Várgesztes Super és Várgesztes Sprint elnevezésű akadályfutó versenyünket 2018. június 9-én és 10-én, szombaton és vasárnap rendezzük.

Bővebben

Egyenlő bánásmód

2018. május 29., kedd 06:00

A Komárom-Esztergom megyében június hónapban tartandó egyenlő bánásmód ügyfélfogadások időpontjait a mellékelt tájékoztatóban tekinthetik meg.

Bővebben

Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásának anyaga

2018. május 18., péntek 07:53

Tisztelt Várgesztesiek!


Amint már megszokott dolog, hogy önkormányzatunk minden év májusában tartja közmeghallgatását, az idei évben is ebben az időpontban tartjuk. Ebben az időben már lezajlott az előző évi zárszámadás és már ismertté váltak az idei évben anyagi lehetőségeink, miután a közelmúltban tisztázódott a feladatalapú támogatás összege is.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16 óráig
  • Kedd: 8 - 12 óráig
  • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek