Svábok bejövetele

2017. október 27., péntek 13:33

Egy 1913-ban, német nyelven íródott történelmi regény ismertetőjére érkeztek az érdeklődők csütörtökön a várgesztesi Faluházba. Adam Müller-Guttenbrunn: A svábok bejövetele című regényének magyar fordítását, amely az IMEDIAS kiadó gondozásában jelent meg, a kiadó vezetője Lóczy István mutatta be.

A regény történelmi szempontból pontos, hiteles és részletes. A valóságnak megfelelően elevenednek meg a korszak nagy eseményei és személyiségei. Az olvasó hiteles képet kaphat a bevándorlás mozgatórugóiról, hogy miért indultak útnak a német telepesek a birodalom egyes részeiből, mi várt rájuk az út során, és mi várt rájuk új hazájukban.

A több mint 100 évvel ezelőtt született könyv 300 éves történetet mesél el: azt az időszakot eleveníti fel, amikor a svábok megtelepedtek a XVIII. századi történelmi Magyarország különböző tájegységein, a többi között az akkori Esztergom és Komárom vármegye számos településén.

Mint Lóczy István munkatársunknak elmondta, a magyarországi németség közösségének „élménye” nagyon sokáig a kitelepítés, az elűzöttség volt, s annak a jelképeit láttuk, ami természetesen helyénvaló, és érthető, de mostanában a bevándorlás jelképei is egyre több településen jelennek meg, amely egy más hangvételű ikon, erősítheti a közérzetet, hangulatot.

A kiadó már több településen bemutatta a könyvet, minden alkalommal az adott helyszínről is készülnek hozzáadott információval, melynek alapja az 1910-es, etalonnak számító magyarországi népszámlálás adatai, ami jelzi, miként alakultak 100 évvel ezelőtt a nemzetiségi viszonyok az országban.

Az 1910-es népszámlálásban van egy olyan adatsor, hogy hányan beszélnek magyarul a településen. Ez mai szemmel meghökkentő, ma feltenni sem lenne sok értelme a kérdést – fogalmazott Lóczy István, aki úgy vélte, hogy a házigazda és a szomszédos község vonatkozásában igen érdekes számok találhatóak: népszámlázás szerint Gesztespusztán 1910-ben 377 lakos volt, közülük 350 német, 27 magyar, és 166-an tudtak magyarul beszélni, Vértessomlón 1 107 német és 105 magyar lakos élt, magyarul 727-en tudtak beszélni. Tehát Várgesztesen a lakosság fele, míg Vértessomlón nagyjából a negyede nem beszélt magyarul, miközben az ország közepén található a két település.

A kiadó vezetője reményét fejezte ki, hogy a gyökerek megőrzéséhez hozzájárulnak ezek a könyvek (az író trilógiájának második, a magyarországi svábság történetét folytató kötete is megjelent már), de – ahogy mondta – ebben inkább csak bízni lehet: a könyvek olyan történeteket, hagyományokat őriznek meg, amik abban, akiben adott a hajlam, találhat támpontokat, segítséget az identitás megerősítéséhez.

november

28 Meghívó Filmvetítésre

 • Időpont: kedd 18:00
 • Helyszín: Várgesztes Faluház
december

3 Adventi ünnepség

 • Időpont: vasárnap 0:00
 • Helyszín:

3 Ádventi koncert

 • Időpont: vasárnap 15:00
 • Helyszín: Várgesztesi templom

6 Falumikulás

 • Időpont: szerda 0:00
 • Helyszín:

9 Christkindl találkozó

 • Időpont: szombat 0:00
 • Helyszín:

Jogsegély

2017. november 16., csütörtök 09:37

Eddig közel 11.000 kérdéssel fordultak a Közép-Dunántúlon élők a Jogpontok hálózathoz, hogy választ kapjanak a munka világával kapcsolatos jogi kérdéseikre.

Bővebben

Beruházás

2017. november 4., szombat 10:52

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a KOMTEL KFT. a Szupergyors Internet Program keretén belül a Várgesztes GPON optikai hálózat építését 2017. november 02-án elkezdte a Hegy, Széna , Vadászdomb és Somhegy utcákban az alépítmény építéssel.

Bővebben

Eladó a Tanácsháza

2017. október 30., hétfő 22:07

Várgesztes Község Önkormányzat Képviselő-testülete nyilvános értékesítésre meghirdeti a kizárólagos tulajdonát képező Várgesztes 81 hrsz-ú természetben 2824 Várgesztes, Arany J. u. 69. szám alatt található „belterületi kivett tanácsház” megnevezésű ingatlant.

Bővebben

Bursa Hungarica 2017

2017. október 5., csütörtök 13:02

Felhívjuk azon várgesztesi állandó lakhellyel rendelkező, a képzési keretidőn belül, teljes idejű nappali tagozaton tanulmányokat folytató felsőoktatási hallgatóink, valamint a 2017/2018. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásaink figyelmét, akik felsőoktatási intézményben kívánnak továbbtanulni, hogy ismét lehetőség nyílik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében pályázatot benyújtani.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2824 Várgesztes, Arany János utca 47.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 13 - 16 óráig
 • Kedd: 8 - 12 óráig
 • Csütörtök: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek