Szűrővizsgálattal az egészségért

2016. augusztus 5., péntek 20:00

Azok a Vértessomlón/Várgesztesen élő, 45-65 év közötti hölgyek, akik az elmúlt két esztendőben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, ebben a hónapban névre szóló meghívót kapnak. A szűrés folyamatos, részt venni a vizsgálaton a behívólevélen megadott időpontban lehet a Mammográfiás Centrumban Tatabányán, a Dózsa Gy. út 77. sz. alatt. (Telefon 8 és 14 óra között: 515-565.) Törődjön egészségével és vegyen részt a szűrővizsgálaton!

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége megyénkben. Országosan évente több, mint 7000 újonnan felfedezett női emlődaganatot diagnosztizálnak és több mint 2300 nő hal meg ebben a betegségbe.

Amikor szűrővizsgálatról beszélünk, akkor a magukat egészségesnek tartó emberek vizsgálatáról beszélünk. A népegészségügyi emlőszűrés célja a 45-65 év közötti női lakosság körében az emlő olyan elváltozásainak a korai felismerése, amelyet a hölgyek általában még nem tapintanak, azonban későbbi szakaszban felismerve daganatos betegséggé válhatnak. Ezt nevezzük rákmegelőző állapotnak.

Ha a szűrővizsgálat során mégis emlődaganatos megbetegedés kerül megállapításra, annál jobban kezelhető és gyógyítható, minél korábbi időszakban és minél kisebb méretben fedezik fel. A rendszeres mammográfiás szűréssel az emlőrákok 80%- a idejében felismerhető és jó eséllyel gyógyítható.

A szűrővizsgálat rövid ideig tart, fájdalmatlan. Ritkán kismértékű, pár másodpercig tartó enyhe nyomásérzés kísérheti.

Amennyiben további kérdés merül fel, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére az 512-724-es telefonszámon.

Kevesebb