Jubileumi játék a Várréten

2018. September 9., Sunday 08:50

Tizedik alkalommal rendezték meg szombaton Várgesztesen a Lovagi Játékokat, ami sokak szerint az utóbbi évek egyik legjobban szervezett és lebonyolított rendezvénye volt, amit bizonyít az a közel kétezer résztvevő, akik többek között Tatabányáról, Oroszlányból, Környéről, Vértessomlóról és Szákszendről érkeztek az eseményre.

Már délelőtt is sokan voltak kíváncsiak a XVI. századi fegyverek, ruházatok és felszerelések bemutatójára, valamint a hastáncos bemutatóra, a nagysátorban pedig vásári játék szórakoztatta a gyerekeket.

Igazi világszám újdonsággal, első ízben láthatta a közönség a Commarte Társulat produkcióját, ami során a zsonglőrszámok és a játékos, kutyás bemutató mellett, több méter magasban végrehajtott, lélegzetelállító légtáncnak is tapsolhattak a nézők.

Délben hosszú menet indult a Várréten, élükön a magyar, és a török vitézekkel, s nem utolsó sorban az erre az alkalomra udvarhölgynek és apródnak öltözött várgesztesi gyerekekkel, majd a hagyományoknak megfelelően Rising Károlyné polgármester köszöntötte a falu vendégeit. Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Popovics György megyei közgyűlési elnök beszédében a település lakóinak összefogását méltatta, a protokoll eseményt követően pedig igazi élmény nagyüzem indult be.

A gólyalábas Langaléta Garabonciások élményszámba menő előadásukba a közönséget is bevonták, igazi vásári komédiát rögtönözve, a legkisebbeket Pék Dudás Zsuzsi mesebirodalma várta egész nap, a lélegzetelállító solymászbemutató során pedig a sasokkal, baglyokkal, sőt, egy keselyűvel is megismerkedhetett a nagyérdemű, de volt íjászat, ólomöntés, kalandpálya és kézműves vásár is a réten.

A nap legnagyobb érdeklődésével várt programjára időközben felkészültek a török és magyar csapatok, hogy hosszas ágyúdörgést és puskaropogást követően megkezdődjön a vártámadás, ami során a Gyulaffy László hagyományőrző bandérium katonái és a Gölbasi Vitézi Egyesület harcosai idézték fel a csatákat, de nem maradt el az ezt követő „zoknicsatás” vártámadás sem – a fiatalok nagy örömére.

Kedves szervezők! Kedves segítők!

A X. Várgesztesi Lovagi Játékok lakossági közmegelégedettséggel, sikeresen zárult. Ezúton is szeretném megköszönni mindenki segítő támogatását!

Rising Károlyné polgármester

Az esemény közel 100 képét a tekintheti meg!

Kevesebb