XXIII. Csengőnap

2016. június 12., vasárnap 20:00

Bohóc várta szombaton délelőtt a gyerekeket a várgesztesi Faluházban, és a következő program is a fiataloknak szólt a XXIII. Csengőnap nyitányaként. Miközben a felnövekvő generáció élvezte a bábelőadást, a konferenciateremben nagy igyekezettel rendezték trófeáikat a vadászok és a horgászok, hogy kiállítás keretében mutassák be a cserkelések, horgászatok legkitűnőbb eredményeit.

Két helyi amatőr képzőművész is bemutatkozási lehetőséget kapott: Talabér Angelika és Ludrik Angelika képeit tekinthették meg az érdeklődők, akik a környei tárlatot követően állították ki Gesztesen munkáikat.

Koradélután Kluber Jánosnak, a Várgesztesért Közalapítvány elnökének kezdeményezésére, az önkormányzat és a Vértesi Erdő Zrt. közös megemlékezésén avatták fel Hartdégen József két kopjafáját, amelyek a Vértesben egykor dolgozó, elhunyt erdészeknek és favágóknak állítanak emléket.

A hagyományos kultúrprogramot Rising Károlyné polgármester és Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg a sportcsarnokban, ezt követően pedig sorra vehették át az elismeréseket és ajándékokat a ballagó óvodások, az általános iskolai tanulmányaikat befejező diákok, az elmúlt év újszülötteinek szülei, s azok a fiatalok, akik a sportban, tanulmányi és egyéb versenyeken díjazottak, minősítettek lettek.

Ezt követően az óvodások, az iskolások, a gyermek tánccsoport, a Német Kultúregyesület Dalköre és a felnőtt táncosok produkciói szórakoztatták a település lakóit és vendégeit, akik hal- és vadételeket, valamint csodás réteseket is kóstolhattak.

A helyiek mellett Hébé Művészeti Iskola tagjai léptek színpadra, majd a Várgesztesi Vagányok zenekar szórakoztatta a Csengőnap résztvevőit.

Estére aztán ismét megtelt a nagycsarnok, ahol mintegy két és félszázan hallgatták Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő üdvözlő gondolatait, végül hatalmas sikert aratva mutatta be a „Valahol Európában” című darabot a Hemo Musical Stúdió.

Ami a Csengőnap elnevezését illeti, több mint két évtizeddel ezelőtti történet, hogy az egyik várgesztesi lokálpatrióta, Náci bácsi feleségével nemzetiségi népviseletbe öltözve, lovaskocsival, csengő és harangzúgás közepette érkezett a várrétre, emlékeztetve a helyi német nemzetiséget arra, hogy a bajorországi telepesek éppen 250 évvel azelőtt érkeztek erre a területre. Azóta minden évben megrendezik a Csengő- és falunapot a településen, idén huszonharmadszor.

Csengőnap 2016. jún. 11.

Újszülöttek: Partali Liza, Partali Panni, Rózsehegyi Lara, Bognár Kornél, Horváth Milán, Metzger Dorián, Hernádi Regina, Rieder Barna Ferenc.

Általános iskola végzősei: Kovács Marcell, Hadnagy Flóra, Pliska József, Kluber Dániel, Szabó Petra, Balogh Anna.

Akikre büszkék a falu lakói (azok a várgesztesi gyermekek, akik iskolájuk határain túl sportban, tanulmányi és egyéb versenyeken díjazottak, minősítettek lettek):

Kevesebb