A bormustrára érkező gazdák száma is gyarapszik

2016. április 18., hétfő 20:00

Hatodik alkalommal rendezett a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes a Német Kultúregyesület tagjainak aktív közreműködésével szombaton bormustrát, melyet annak idején azzal a céllal hívott életre Pillmann József elnök, hogy a szakmai értékelést, tanácsokat megfogadva a faluban is egyre ízletesebb borokat készítsenek. Ezért is hangsúlyozza minden alkalommal, hogy a program elsősorban mustra, s bár a 20 pontos bírálati módszer szerint értékelnek is, a cél nem a versengés, hanem a tapasztalatszerzés, a minőség jobbítása.

Míg tavaly 17, idén már 19 gazda érkezett, s nemcsak Várgesztesről, hanem Bokodról, Vértessomlóról és Környéről is. 2015-ben 22, szombaton már héttel több, összesen 29 minta: 13 fehér, 2 rosé, 1 siller és 13 vörösbor képezte a „mezőnyt”, melyet a zsűri mellett hagyományosan a gazdák is végigízleltek és pontoztak, hiszen az is a tapasztalatszerzés kiváló módja, hogy kiderüljön, egyezik-e véleményük az ítészekével.

A zsűrit elnöklő Horváth Mihály tatai hegybíró és segítője, Stegmayerné Erzsike, baji borász a nemcsak, hogy megszokott, de már elvárt szigorral alkotott minden borról véleményt: nem palástolva el sem a hibákat, sem az erényeket. Hiszen, ahogy már évekkel ezelőtt is elhangzott a hegybírótól, sokkal többet ártanának, ha a hibás borra azt mondanák, hogy jó. E helyett inkább azt kell kielemezni, hogy melyik borhiba miből adódik, s mit kellene másként tenni, hiszen a kellő szigor eredménye mindig a fejlődés.

Ezt igazolja az a tény is, hogy míg 2011-ben egyetlen arany és négy ezüst, illetve öt bronzminősítéssel zárult a mustra, addig az idei mérleg: 16 oklevél, 3 bronz, 5 ezüst és 5 arany minősítés. Az „aranyos” gazdák: idős és ifjú Racsmány Mihály (vegyes fehér), Eigner Tibor (Othelló-Zweigelt), Hartdégen Tibor (siller), Hernádi Ferenc (vegyes vörös), Pálos Ferenc (cabernet sauvignon).

A gazdák végül tehát jó hangulatban és elégedetten fogyaszthatták el a zsíros kenyérrel, almával, sajttal kísért borízleléseket követően a virslis vendéglátást, majd folytathattak tartalmas beszélgetést a hegybíróval, aki a permetezéstől kezdve a pincemunkálatokig bezáróan nagy szakértelemmel válaszolt a felmerülő kérdésekre, hogy jövőre még többen, még ízletesebb borokkal érkezhessenek a gesztesi bormustrára.

Kevesebb