Több mint százan tornáztak Várgesztesen

2016. április 10., vasárnap 20:00

Tizenegy település 103 tornásza regisztrált szombat délelőtt az első alkalommal megrendezett Várgesztesi Megyei Pilates Találkozóra.

Tar József a helyi pilates klub megszervezője és alapítója immár 8 éve műveli ezt a mozgásformát, 2011-ben pedig első alkalommal sikerült a faluba csábítani Solymosi Antal pilates instruktort, aki sokoldalú végzettségének köszönhetően a világ bármely részén oktathatja ezt a mozgásformát. A szakember Amerikai Fitness Szövetség magyarországi karán végzett oktatói tanfolyamot, majd ezt követte az angol Pilates Institute sikeres vizsgája, s azóta elhivatott népszerűsítője ennek az egészséges sportnak.

A többek között Bajról, Etéről, Tokodról, Tatabányáról, Dunaalmásról, Komáromból, Környéről és a szomszédos Vértessomlóról érkező csoportokat Rising Károlyné polgármester köszöntötte a faluház sportcsarnokában, aki az egészséges testmozgás fontossága mellett arról is szólt, hogy a pilates tornát szinte bármilyen korban el lehet kezdeni, nemtől függetlenül.

- Régóta járom az országot, de ilyen jól szervezett, népes rendezvényt még én sem láttam – nyilatkozta Solymosi Antal. A nemzetközi hírű természetgyógyász szakember szerint rohanó világunkban szinte csak perceket, vagy még annyit sem foglalkozunk testünk fizikai állapotával, ezért is jó látni, hogy vannak még akik tudatosan szánnak időt arra, hogy keressék és megtalálják belső harmóniájukat, őrizzék egészségüket.

- Számomra megrendítő volt ma azt tapasztalni, milyen sokan fogadókészek, s mennyire magukévá tették a találkozó fő célját: az egészség megőrzését, a kapcsolatok erősítését és a tapasztalatok kicserélését – fogalmazott az instruktor.

A közel egyórás foglalkozást követően a résztvevők - akik között ott volt Igó István vértessomlói polgármester is - a konferenciateremben folytatták a programot, ahol Kindl György előadásában az ízületek megújításának, regenerálásának lehetőségeiről beszélt „Fiatalodás ötven év után” című előadásában, végül közös eszmecsere, konzultáció zárta az első gesztesi pilates találkozót.

Joseph Pilates, a Pilates módszer „atyja" Németországban született, 1926-ban pedig kivándorolt Amerikába. Nem tartozott az erős fizikumú emberek közé - alkata törékeny volt és légúti megbetegedések kínozták. Nem adta fel - állhatatosan kipróbált minden testedzés-formát, hogy állapotán javítson, s visszanyerje egészségét. Hosszú évek alatt fejlesztette ki saját edzésmódszerét, melynek középpontjában nem az izmok tömegének erőltetett növelése, hanem a csontok, ízületek épségének megőrzése, a testtartás javítása, a sejtek energiával való feltöltése áll - mindez a lehető leghatékonyabb és legkíméletesebb módon. Programja ezért a nyújtó és az erősítő gyakorlatok megfelelő arányára épül, melyeknél előtérbe kerül a test középpontjára ("powerhouse"- erőközpont) való koncentrált figyelem.

Kevesebb