Már büntetnek

2018. július 4., szerda 08:24

Mostantól mélyen a zsebükbe nyúlhatnak az ingatlantulajdonosok, ha nem irtják ki a telkükön a parlagfüvet. A bírság legkisebb összege 15 ezer forint, emellett pedig meg kell fizetni a kényszerkaszálás költségeit is. Akinél nagy területen sok a parlagfű, akár 5 millió forint büntetést is fizethet, a türelmi idő pedig július 1-jén lejárt.

A parlagfű-mentesítés minden földtulajdonos és földhasználó kötelessége. Aki eddig elmulasztotta, végezze el, ellenőrizze területét, még a hatóságok megérkezése előtt! A hétvégén megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amelyet idén az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek augusztus végéig.

Amint a hatóság megérkezik, beméri a parlagfűvel fertőzött területeket, azonnal közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. Belterületen is külterületen is hasonló az eljárás. A határidőre be nem fizetett növényvédelmi bírságot és a közérdekű védekezés költségeit - a késedelmi kamatokkal együtt - adók módjára hajtják be.

Jó tudni azt is, hogy a parlagfű irtása mellett az ingatlan tulajdonosának (használójának, kezelőjének) a kötelessége gondoskodni az ingatlan, az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület (zöldsáv) gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről, valamint a telekingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről is.

Kevesebb