Tizenegyedszer vágták a disznót

2016. március 20., vasárnap 20:00

Hatalmas ez az állat – hangzott el több alkalommal szombaton korareggel Várgesztesen, amikor megérkezett az önkormányzat támogatásával vásárolt 210 kilós sertés. Tizenegyedik alkalommal fogtak össze a falu hagyományőrzői és segítőik, hogy őrizve a nemzetiségi szokásokat, igazi sváb disznótor keretében mutassák be az őseiktől örökölt fogásokat a gyerekeknek és az érdeklődőknek.

2006-ban került sor első alkalommal a rendezvényre, s az elmúlt évtizedben rendre 140-170 kilós állatok kerültek a böllérek keze alá, de ekkora még sohasem, így bizony szükség volt a hajnali kelésre, hogy időben megtörténjen az üstök felállítása, a kések élezése, a darálók felszerelése. A Schaffer Márton vezette csapatban – amelyet a nap folyamán több alkalommal felkeresett Rising Károlyné polgármester - most is ott volt a 84 éves Schalkhammer Feri bácsi, aki a kezdetektől aktív részese az eseménynek. És persze ott voltak az asszonyok, akik pénteken késő estig szorgoskodtak a konyhában, majd szombaton késő éjszakáig sütöttek, főztek, mosogattak.

A dolgos kezeket dicséri, hogy délután öt órára több mint 100 liter zamatos leves, 70 liter toros káposzta, rengeteg hús- és burgonyagombóc, közel 80 kiló kolbász, s mintegy 60 kiló hurka várta, hogy az asztalokra kerüljön.

A faluház csarnokában Geiszt Róbert intézményvezető köszöntötte koraeste a falu lakóit és vendégeit, többek között a vértessomlói nyugdíjas szakszervezet tagjait, majd a nyitógondolatokat követték a hamisítatlan sváb disznótor finomságai, a jó hangulatról pedig a Német Kultúregyesület Dalköre, a Német Nemzetiségi Felnőtt és Gyermek Tánccsoport, valamint a Várgesztesi Vagányok zenekar gondoskodott.

Kevesebb