Közmeghallgatás Várgesztesen

2016. március 10., csütörtök 20:00

Közvilágítás, csapadékvíz-elvezetés, utak állapota – címszavakban ezek foglalkoztatják jelenleg leginkább Várgesztes lakóit, s mint az a szerdai közmeghallgatáson elhangzott, az önkormányzat számára is ezek a legsürgetőbb feladatok.

Rising Károlyné polgármester prezentációjában az idei költségvetést ismertetve elmondta: a büdzsé bevételi és kiadási előirányzata 229 millió forint, ami 110 milliós remélt pályázati forrást is tartalmaz. A megyei önkormányzat terület- és településfejlesztési operatív programjának pályázatára számítanak (TOP), hiszen a falu kiemelt turisztikai hely, a gesztesi vár a megyei értéktárban van, ahol a diagnosztikai felmérések elindultak, majd kezdődhet az állami rekonstrukció.

Az önkormányzat tavalyi fejlesztései között szerepelt az óvoda bejárati szélfogójának kivitelezése, elkészült az az irattári szoba, ami a Tatabánya és környéke kistérségi társulás feladatvégzéséhez szükséges, korszerű fénymásoló gépet vásároltak, hozzájárultak a horgásztó partfalának részleges védelméhez és megtörtént a horgászati jog engedélyeztetése, bejegyzése is. Megszüntették az úttestről járdára és házba folyó csapadék gondját az Erdősor utca egy részén, készült egy várgesztesi film a lakosság támogatásával, közösen fásították a köztereket, s nem utolsó sorban, elkészült a biológiai szennyvízkezelő.

A községben komoly hagyománya van a civil szerveződéseknek, így ezek támogatása szintén közösségi feladat. 2016-ban 3,5 millió forintot fordítanak erre a célra.

A polgármester a gondokat sem hallgatta el a közmeghallgatáson. Utalt az utak, járdák állapotára, de legfőképpen a csapadékvíz-elvezetés évtizedes problémáját emelte ki.

A fogyatkozó gyermeklétszám miatt az iskola sorsa szintén aggasztja a helyieket, de ahogyan Rising Károlyné fogalmazott: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az iskolások továbbra is a településen járhassanak alsó tagozatba.

A helyi polgárok a már jelzett problémák mellett az elburjánzó növényzet visszavágását, a kátyúk javítását, és a Vár utca zavaros telekkönyvi helyzetét említették, de a régi iskola sorsával kapcsolatban is hangzott el kérdés, amelyben a tervek szerint később ökoturisztikai központot lehetne kialakítani.

Kevesebb