Figyelmeztet a rendőrség!

2018. február 15., csütörtök 06:02

A várható csapadékos időjárás miatt felhívjuk a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra és a csúszós utakra, és a szokásosnál is óvatosabban közlekedjenek!

Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy ha kell, biztonságosan meg tudjanak állni, és autójuk esetleges megcsúszását is korrigálni tudják!

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a féktávolság ilyenkor rendkívüli mértékben is megnőhet. Érdemes tehát a forgalom dinamizmusát követni, és az előzést kerülni.

Fontos tudni, hogy a gyalogosok észlelése esős, havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben, és a gyalogosok is csak akkor lépjenek le az útra, ha meggyőződtek róla, hogy biztonságban át tudnak kelni.

A csúszós, jeges utakon való közlekedéshez elengedhetetlen a téli abroncs használata. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét.

Balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

KEM-RFK

Kevesebb