Szín-Kavalkád

2018. február 14., szerda 06:53

Vibráló, lüktető, simogató, megnyugtató, felkavaró, érzések és színek kavalkádját felvonultató kiállítás fogadja hétfőtől a vértessomlói Művelődési Házba látogatót. Ludrik Angelika, a fiatal várgesztesi festő 55 olajfestménye és 36 vegyes technikával készült alkotása szó szerint belakja az intézmény tereit, megállásra, gondolatébresztő rácsodálkozásra késztetve az érkezőt.

Valamit sugall, közvetít, mondanivalója van a néző felé. A képek érzelmi csapongásokat, hangulatváltozásokat, örömet, dacot, gyönyörűséget közvetítenek felénk. A barna és mély lila színek simogató meghittséget, a piros és sárga a pezsgést, erőt sugároz, a kék megannyi árnyalatának használatával a tombolást, fiatalkori lázadást festi ki magából az alkotó – ezekkel a gondolatokkal ajánlotta a szép számú érdeklődők figyelmébe a festményeket Berky Béláné programszervező, aki a szemtelenül tehetséges ifjú teremtésként jellemzett alkotót már gyermekkora óta ismeri. Így személyes érzéseit, megtapasztalásait, Angelika útkeresését, tizenéves kori kétségeit is felidézte, majd nem is olyan régmúltbeli vívódásai kapcsán így fogalmazott: ha végignézünk a teremben, bizton állíthatom, hogy megtaláltad az utat, amit kerestél. Igaz, még az elején tartasz, de haladj tovább rajta, az irány jó!

A fiatal hölgy nagyjából két esztendeje kötött barátságot a vászonnal és ecsettel, az inspirációban minden bizonnyal nagy szerepet játszott édesanyja, Győryné Talabér Angelika művészete is. Alkotásaival is édesanyjával közös kiállításon mutatkozott be első alkalommal 2016 tavaszán Környén, s feltehetően az akkori elismerő visszajelzések is szerepet játszhattak abban, hogy napjainkig közel 150 képet készített el, és Vértessomlón már a negyedik önálló tárlata nyílt meg hétfőn.

A két hétig látogatható kiállítás nemcsak színeiben, technikájában is magával ragadja a tekintetet, hiszen Angelika képei között olyan, szinte érdes felületű, az ecsetvonásokat is megmutató alkotások is megtalálhatók, melyektől szinte kézzelfoghatóvá válik a megfestett gondolat: legyen az megnyugtató, felkavaró...

Kevesebb