Nyughelyük a Vértes hegység

2018. január 21., vasárnap 13:41

A Vértes-hegység területén 1945. elején nagy csatákat vívó, és a haza védelmében hősi halált halt magyar királyi huszáralakulatok tisztjeire és katonáira emlékeztek immár hatodik alkalommal a 2013 januárjában, Vérteskozma mellett felállított impozáns és egyben megrendítő emlékműnél szombaton.

A huszár hadosztály, amelynek fegyvernemként ez volt az utolsó nagy csatája, az ellenség kemény ellenállását megtörve Kőhányás pusztát közelharcban foglalta el. Szuronnyal, rohamkéssel és kézigránáttal kellett a szívósan védekező oroszokat lépésről lépésre visszaszorítani. Az alakulat lovasai két hónapon keresztül tartották a vonalat, ám a túlerőben lévő szovjetek előrenyomulását nem tudták végül megakadályozni. Mindössze tizenhárman élték túl a harcokat.

A megemlékezésen Molnár Krisztián, a Fejér-megyei közgyűlés elnöke idézte fel a 73 évvel ezelőtti eseményeket, majd Ugrits Tamás pápai káplán mondott imát az elesettekért.

Az esemény befejezéseként a környező települések polgármesterei – köztük Rising Károlyné várgesztesi településvezető, a civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

Kevesebb