A varázshal

2024. április 18., csütörtök 08:21

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes minden esztendőben megajándékozza a gyerekeket egy német-magyar nyelvű előadással, idén is az Álomzug Társulás érkezett április 16-án a várgesztesi Faluházba, és varázsolta el a gyerekeket a „Der Zauberfisch/A varázshal” című előadásával.

Egy régi sváb mosókonyhába repítette a fiúkat, lányokat Tóth Krisztina interaktív előadása, abba az időbe, amikor az asszonyok mosás közben meséltek a gyerekeknek. Az előadó maga is olyan családba született, melyben nagyszülei révén hol németül, hol magyarul beszéltek, így a kerettörténetbe ágyazott, az „Öreghalász és a nagyravágyó felesége” című mese is így hangzott el.

A különleges aranyhal csak németül beszélt, a halász a nagyapja nyelvén, egy kicsit németül, egy kicsit magyarul, a nagyravágyó feleség pedig csak magyarul. Bár az aranyhal egyáltalán nem szólalt meg magyarul, a mese szálait a szövegkörnyezetből még azok a gyerkőcök is élvezettel követhették, akik esetleg még kevésbé értenek németül.

Így tanúi lehettek, hogy a határtalan nagyravágyásból bizony semmi jó nem származik, sőt: a mind többet és többet kívánó, legvégül a Nap irányítására vágyó asszony mindent elveszített. De minthogy minden mese akkor jó, ha jó a vége, az idős házaspár megtanult agyagból csuprot készíteni, szeretni egymást, s onnantól minden nap akadt hal az öreg halász hálójába.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb