Inspiráló Utazó Mesék Rajzpályázat

2024. március 27., szerda 05:59

Volt egyszer egy királyúrfi. Ez a királyúrfi azt mondta az édesapjának: Felséges apámuram! Én elmegyek szerencsét próbálni, de engedje meg, hogy elvigyem magammal az öreg szolgámat is. Azt felelte erre az öreg király: Én nem bánom, édes fiam, menj el, s vidd a hűséges szolgádat is, csak az életetekre ügyelj – így kezdődik „A szerencsepróbáló királyfi” című népmese, amely országszerte több mint 250 aprókezű gyermeket inspirált rajzolásra.

A várgesztesi Keltike Ház januárban hirdetett rajzpályázatot óvodákhoz, iskolákhoz fordulva, hogy „A szerencsepróbáló királyfi” című mese elmondását követően a gyerekek képzeljenek el egy jelenetet, s a kitalált képet rajzolják is le.

A pályázat meghirdetői egyéni és csoportos alkotásokat egyaránt vártak szabadon választott méretben és technikával, a gyerekektől viszont azt kérték, hogy az alkotás hátoldalán legalább három kérdésre válaszoljanak: melyik jelenet tetszett a legjobban? Miért épp ezt a képet választottad? Volt még olyan rész, amit nagyon szerettél? Melyik, és miért? Volt olyan, amelyik egyáltalán nem tetszett? Ha igen, melyik, és miért?

A felhívásra több mint negyedszáz gyerkőc ragadott filctollat, színes ceruzát, vízfestéket, temperát, s küldte el pályázatát a meghirdetett február 29-ei határidőig.

Mára a szakmai zsűri döntése is megszületett. Kategóriájában első helyezett lett a Gönyűi Kék Duna Óvoda és Bölcsőde és a Várgesztesi Német Nemzetiségi Általános Iskola. Második helyezést ért el a Bánfalvi Óvoda Gesztenyés Körúti Tagóvoda (Sopron) és a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola, míg harmadikat a Farádi és Bogyoszlói Meseerdő Óvoda, Mini Bölcsőde, Konyha. Különdíjban részesül a Király Jenő Utcai Tagóvoda (Sopron) egy csoportja, melynek minden gyermeke a szívét, lelkét beletéve különösen igényes, aprólékos alkotásokat küldött és a kérdéseket is egytől-egyig megválaszolta.

Különdíjban részesülnek a kreatív, részlet gazdag alkotásaik elismeréseként Velkey Herczegné Eszter gyermekei, Thaler Rieder Orsolya gyermekei, a Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvoda, a Vértesszőlősi Samufalvi Óvoda és Bölcsőde és a Debreceni Mosolykert Óvoda.

A szervezők szívből gratulálnak minden egyes szorgos kezű gyerkőcnek, és ezúton fejezik ki köszönetüket a gyermeket motiváló, mesélni szerető, pályázatot benyújtó pedagógusok, szülők, nagyszülők számára. Bajzáth Mária szavait idézve a beteljesedés reményében kívánják, hogy mindannyian mesÉLJÉK egészségben és boldogságban nagyon sokan, nagyon sokszor, nagyon sokáig!

A díjazottak ajándékai a tavaszi szünet után érkeznek meg.

A pályaművekből készült kiállítás, a sokatmondó mesés rajzok 2024. április 12-ig tekinthetők meg a Keltike Házban, (Várgesztes, Arany J. u. 55.) ahol március 30-án (szombat) 9 órától interaktív, játékos és mesés foglalkozás várja az óvodás és kisiskolás gyerkőcöket. Előzetes jelentkezés szükséges Kapás Zsófinál a 06/20 4363757-es telefonszámon vagy messengeren. A foglalkozás díja 500 Ft.

Kevesebb