Kertszerész szakest

2024. március 5., kedd 13:21

Február 29-én újabb érdekes előadás részesei lehettek mindazok, akik ellátogattak a várgesztesi Keltike Házba, ahol az első kertszerész szakesten a gyümölcsfák metszése volt a téma.

A szép számban megjelent érdeklődők a gyümölcsfák alap koronaformáival, az optimális koronaalakkal, és rügytípusokkal ismerkedhettek meg. Sokszor találkozhatunk gyümölcsfa vásárlása során olyan szakkifejezésekkel, mint önmeddő, vagy öntermékeny. A résztvevők Kluber Balázs, okleveles kertészmérnöknek köszönhetően ezen fogalmak jelentésével is megismerkedhettek. Mint elhangzott, a gyümölcsfák virágai többnyire öntermékenyek, ami azt jelenti, hogy a megporzó rovarok, pl. a méhek segítségével egy virágon belül létrejön a megtermékenyülés. Előfordul azonban, hogy a fa szép, egészséges, gazdagon virágzik, ámde gyümölcsöt alig érlel. A termés elmaradásáért sok esetben az önmeddőséget kell okolni. Ezek az olyan, önmeddő gyümölcsfajták, amelyeknek a virágai csak más fajtájú fáról származó virágporral termékenyíthetők meg. Az önmeddő fák közelébe pollenadó fajtákat szoktak telepíteni, sőt eredményt lehet elérni azzal is, ha pollenadó fáról származó, virágzó ágakat helyeznek el az önmeddő fa koronájában.

A kertészmérnök termőrész bemutatóval is készült, amely során a fő gyümölcsfáink termőrészeit, mint pl. alma esetében a dárdát, termőnyársat, termővesszőt lehetett élőben megtekinteni, zárásként pedig a még sok házikertben fellelhető mogyoró és málna metszéséről kaptak gyakorlati útmutatást a résztvevők. Az előadássorozat márciusban folytatódik.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb