„Mondok valami mást” – albumon élteti a magyar heavy metalt a Hangszóró

2024. február 29., csütörtök 05:00

2024 januárjának végén jelent meg szerzői kiadásban a Hangszóró zenekar „Mondok valami mást” című nagylemeze, melyen a szöveges intró után kilenc szám hallható, összesen 44:31 perc játékidővel.

A Hangszóró zenekart 1999-ben Várgesztesen alapította Schlapak Péter és Riesing István. A heavy metal és hard rock iránti elhivatottságuk már a gyerekkorukban gyökeret vert, amikor rajongással hallgatták, lázasan cserélgették, gyűjtötték a műfaj legjobbjainak kazettáit. Amikor Péter megírta a „Vonz a tűz” című szám központi gitártémáját, az valósággá égette a saját együttesről szőtt álmokat. István dalszövegével, énekével megszületett az első Hangszóró szám.

Az alapítókhoz 2003-ban, az első aktív évben gitárosként csatlakozott Rizing János (Rizó), majd személycseréket követően 2004-ben dobosként Valakovics Gábor. Ebben a termékeny időszakban számos új dal és egy 12 számos demó felvétel látott napvilágot, amelyek alapot adtak az együttes későbbi tevékenységeihez. A még üres basszusgitáros pozíciót 2005-től Tromposch György (Gyurci) töltötte be.

Az első koncertre 2005 áprilisában Várgesztesen került sor. A minden várakozást felülmúló fogadtatás tovább segítette a zenekart, mely ezután rendszeresen adott koncerteket és további demó felvételeket készített. Az együttes produkcióját, lelkes közönségét látva Cserteg István a tatabányai székhelyű Radír Rádió könnyűzenei műsorát Hangszóró Magazinnak nevezte el, melyben rendszeresen játszották a csapat „Valahol Európában” és a „Mai Magyar” című számait.

E mozgalmas időszakot lényegében a tagok diákéveinek vége gátolta el. A nagybetűs élet karmai szét akarták tépni a Hangszórót, de nem sikerült.

Néhány csöndes év után ismét működni kezdett a banda, őrlángon... Egy-egy fenntartó próba keretében szólaltak meg újra a hangszerek. Ezeken a találkozásokon Peti nem tudott részt venni, a basszusgitárt pedig 2010-től Maróti Ádám pengette.

A próbateremből kiszűrődő hangok két meghatározó várgesztesi koncertet generáltak. 2018-ban és 2019-ben lobbant fel ismét a láng és akkortól már nem lanyhult, táplálta a zenére, dalszövegre, koncerthangulatra érkező nagyon sok pozitív visszajelzés.

Ennek eredményeként a zenekar négy aktív tagja (Maróti Ádám, Riesing István, Rizing János, Valakovics Gábor) megírta, majd 2023-ban a tatai Peron Sound Studioban Gaál András hangmérnökkel felvette a „Mondok valami mást” című nagylemez dalait. Az albumon a Hangszóró legújabb szerzeményei szerepelnek, ezeken felül még két nagylemeznyi anyaggal rendelkeznek és folyamatosan készülnek az új dalok. Közben a zenekarhoz gitárosként csatlakozott Török Zsolt. A ,,Mondok valami mást” demo felvételeit is vele készítették, megvolt az összhang, és az új anyagot is ismerte, így könnyű volt a beilleszkedés. Schlapak Péter igaz nem aktív tag, de a következő lemezen neki is van pár szabad gitár sáv. Céljuk az országos ismertség, további számok alkotása és rögzítése, s hogy minél több emberhez juttassák el a koncertjeiket, azok hangulatát, összességében építő módon éltessék a magyar heavy metalt.

A zenekar jó úton jár, s ezt Cserteg István egykori Radír Rádiós, a Peron Music ügyvezetőjének gondolatainál mi sem bizonyítja jobban:

"A Hangszóró azon zenekarok közé tartozik, amelyek következetesen tették le névjegyüket a rockzene mellett. 2006-ban nagy mérföldkőnek számított, hogy a TAZ-Mánia CD sorozat 5. albumán ott voltak a 16 megjelenő előadó között. A Jelek címet viselő album lehetőséget adott a rajta szereplő zenekaroknak a rádiós szereplésekre. Magam is részese lehettem a koncertélményeknek, a rádiós megszólalásoknak. A CD szerkesztőjeként, a rádió műsorvezetőjeként sok alkalommal találkozhattam a Hangszóró zenészeivel. Nem legenda, hanem valóság: ők kölcsönözték a Hangszóró zenei magazin nevét is a rádiós műsoromhoz. Jó látni és hallani, hogy folyamatosan dolgoznak, alkotnak és koncerteznek. Gratulálok az új felvételek megjelenéséhez! Örvendek, hogy még mindig új és újabb energiát fektetnek az alkotás és koncertezés örömébe."

(fotó: Zséli Zoltán)

Kevesebb