Változtak a gépjárműadózás szabályai

2024. február 26., hétfő 05:00

A gépjárműadót korábban két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kellett befizetni, 2024-től azonban változás lépett életbe.

2024. január 1-jétől az éves gépjárműadót egy összegben kell megfizetni, április 15-ig. Az éves adóra a természetes személyek a tárgyév június 30-ig évente egyszer maximum 5 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek.

A gépjárműadó-kötelezettség a forgalomba helyezést követő hónap első napján kezdődik. A NAV a gépjárműadó kiszabásáról határozatot küld.

A befizetési határidő a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 nap. (A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.) Az időarányosan megállapított adót tehát a határozat kézhez vétele után, annak a véglegessé válásától számított 15. napig kell megfizetni. A határozat a fellebbezési határidő lejárta utáni napon válik véglegessé, ha ellene nem fellebbeztek.

Év elején a gépjárműadóról csak az kap határozatot vagy értesítő levelet, akinek a gépjárműve (ideértve a pótkocsit, utánfutót is) a tárgyév január 1-jén forgalomban van.

Határozatot akkor kap, ha az előző évhez képest az adókötelezettsége változott. Ha nem változott az adója, akkor értesítő levelet küld az adóhatóság. Ha a gépjárműve az egész évre adómentes, nem kap határozatot.

Ha a gépjárműadóról szóló határozatot a fizetési határidő után kapja meg, akkor a határozat átvétele után 30 napon belül kell megfizetnie az adót.

Kevesebb