Vértessomlói Sváb Lakodalmas: várgesztesi vetítés szép érdeklődéssel

2024. január 21., vasárnap 15:35

Hozzon ez a film sok-sok olyan emléket fel bennünk, akik akár Vértessomlón, akár Várgesztesen megéltük az esküvőknek ezt a formáját. Számomra nagyon-nagy boldogság, hogy ilyen sokan vagyunk! – köszöntötte a valóban szép számmal megjelenteket Rising Károlyné polgármester a várgesztesi Faluházban január 20-án, ahol a „Vértessomlói Sváb Lakodalmas” című film vetítésére várták az érdeklődőket.

Kérek mindenkit, kövessenek el mindent, hogy azok a családtagok, akik most nincsenek itt, nézzék meg a youtube-n, hiszen ez az utolsó pillanat, amikor, ha rákérdeznek, akkor még élnek olyan emberek, akik el tudják mesélni, hogy miért így öltözködtünk, s mit is jelentettek azok a spruch-ok (humoros jókívánságok) – mondta a polgármester.

A településvezető köszöntője után Bőhm Gergely, a Vértessomlói Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője vázolta a Pfiszterer Zsuzsanna néprajzi gyűjtésén alapuló film elkészítésének hátterét.

Az 1980-as években a Zsuzsa a diplomamunkáját hagyományőrző témakörben írta és már akkor elkezdte a lakodalmas tartalmát gyűjteni. 2009-ben következett Vértessomló 275. évi évfordulója, felmerült az igény, hogy készüljön a falu történetéről egy könyv, hiszen ami nincs leírva, az elfelejtődik. Pfiszterer Zsuzsanna nagy unszolásra elvállalta a megírását, az egyik fejezete volt a sváb lakodalmas. Az is felmerült, hogy a jubileumi rendezvény megkoronázásaként a gálaműsoron adjuk elő, tehát összefogott a nemzetiségi önkormányzat, a dalárda, tánccsoport és magánszemélyek. Végül hatalmas sikerrel adtuk elő, s bár akkor készült róla videofelvétel, látható volt, hogy nem hozza azokat az élményeket, amiket kellene. Tíz év múlva, a tatai múzeumban merült fel ismét a kérdés, hiszen akkor Vértessomló mutatkozott be. A rendezvényen Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is ott volt, az ő érdeklődését is felkeltette, mi pedig felvetettük: jó lenne megfilmesíteni – hangzott el a somlói nemzetiségi képviselőtől. Mint elmondta, később az országgyűlési képviselő közbenjárásának és a megyei önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a települési imázs filmek 76. alkotásaként születhetett meg a film: az egyeztetések tavaly tavasszal kezdődtek el, forgatókönyv, rendezői terv készült és szeptemberben 5-6 napon át forgatták, következtek az utómunkálatok, végül pedig karácsonyi ajándékként december 17-én tarthatták meg a premiervetítést Vértessomlón.

Az 1900-as évek elején lejegyezett vőfély mondókákat is felidéző filmből az s kiderült, hogy valamikor valóban bevett szokás volt a keresztbe házasodás. Tehát, ha a te fiad elvette az én lányom, megkapták az egyik családi gazdaságot. Akkor utána az én fiam vette el a te lányod, s nekik is jutott teljes gazdaság. Bizony a szülők döntöttek gyermekeik jövőjéről, hiába szomorkodott a leány… Az örömszülők a hozomány nagyságát is részletesen egyeztették, s ha mindannyian elégedettnek bizonyultak, a fiatalok indulhattak a jegyzőhöz és plébánoshoz…

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb