Tanuljunk meg újraéleszteni!

2023. október 9., hétfő 06:00

Október 16-a az újraélesztés világnapja. Lényege, hogy mindenki képes életet menteni – nem kell hozzá más, csak két kéz. A lehető legrosszabb az, ha nem csinálunk semmit, amikor baj van.

Ma Magyarországon Európai viszonylatban is kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma: egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki, így ez a vezető elhalálozási ok. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős vagy beteg embert. Bekövetkezhet az utcán, munkahelyen, vagy akár otthon is. A keringésmegállás oka leggyakrabban a szívben hirtelen fellépő ritmuszavar, orvosi nevén kamrafibrilláció.

Összességében rendkívül fontos a mihamarabb megkezdett mellkaskompresszió. Ezen múlhat a beteg élete.

A keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10%-kal csökken az életben maradás esélye, ezért kiemelkedően fontos a korai mentőhívás, és az újraélesztés megkezdése.

Az újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, mellyel bárki (egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is) érdemben segíthet keringésmegállás esetén. A módszer ugyanúgy alkalmazható felnőtt és gyermek ellátása esetén is némi különbséggel. Az azonnal megkezdett, és a mentők megérkezéséig folyamatosan végzett újraélesztés (30 mellkaskompresszió, 2 befúvás, felváltva) lényegesen megnöveli a túlélés esélyét.

Az újraélesztés világnapján, október 16-án a Szent Borbála Kórház önkéntes oktatói nyílt napra várják az érdeklődőket. Az eseményen a felnőtt és a gyermek alapszintű újraélesztés helyes és sikeres lépéseit sajátíthatják el a jelentkezők. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni időpontválasztással a 06 20 460 3436-os telefonszámon lehet.

Kevesebb