A harcsa sorsa még kérdőjeles

2023. szeptember 29., péntek 06:58

Húzd meg! Húzd meg! – így drukkoltak a gyerkőcök szeptember 27-én a Várgesztesi Horgászegyesület tagjainak és a falubeli segítőknek a lehalászáskor, és el is kélt a buzdítás, hiszen a férfiaknak a hatalmas és tekintélyes súlyú háló mellett helyenként majdnem egy méteres iszappal kellett megküzdeniük, volt, akinek be is ragadt a ruhája.

A tó az eliszaposodás és a partvonal omlása miatt szorul rekonstrukcióra, a halak a munkálatok ideje alatt Tatán a Ferenc majorban telelnek egy önálló medencében, így – ha elérkezik az ideje – ugyanezeket a példányokat szállítják vissza.

A lehalászás 9 órakor kezdődött és este 6-ig alaposan kitikkasztott mindenkit: a változó létszámú csapat pontosan 1024 kilogrammnyi halat hálózott ki a tóból, amely egy jelentős, nagyjából 2 millió forint értékű halkincs.

A gyerekek egy teknőcnek ujjongtak, a horgászok pedig kapitális példányoknak, hiszen kiderült, hogy 16 kilós ponty, 14 kilós busa és csuka, és egy 42 kilós harcsa is tanyázott a tóban. A ragadozó sorsa még kérdőjeles, mert egy ekkora példány már elég sok halat eszik, bár Rieder Roland egyesületi elnök úgy véli, hogy eddig is a tóban élt, és nem ritkította látványosan a kishalállományt, így elképzelhető, hogy visszahozzák. Ha így lesz, akkor szervezünk számára egy névadóünnepséget – tette hozzá mosolyogva.

A nagyjából 12 ezer köbméternyi víz egy részét egy új gát segítségével a falu határában található ősi tóba eresztették le, amikor az megtelt, a Villapark és a gát között lévő vízelnyelő nyelte el szó szerint.

Az iszapkotrással a tervek szerint december közepéig végez a vállalkozó. A meder természetes telítődését két közeli kisebb forrás és egy, a tóban található, valamint a téli, tavaszi csapadékmennyiség biztosítja majd, Rieder Roland nagyon bízik abban, hogy májusban már horgászversenyen görbülhet a bot.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb