Lovagi Piknik másodszor

2023. szeptember 11., hétfő 13:29

Ételben, italban, plédben, összecsukható székekben, evőeszközben, és a szervező önkormányzat előzetes kérésének megfelelően, piknikező, vidám hangulatban sem volt hiány szeptember 9-én a várréten, a második Várgesztesi Lovagi Pikniken. A programot szikrázó napsütés kísérte, így a rét mind jobban megtelt a gesztesi családokkal.

A költségek mérséklése miatt még tavaly döntött úgy az önkormányzat, hogy a nagyszabású Lovagi Játékok helyett piknikre csalogatja a helyieket, hiszen az egyre szűkösebb büdzsé mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a közös kikapcsolódásra, élményszerzésre, a gyerekek vidám játszási lehetőségeinek megteremtésére.

Ennek megfelelően valóban színes programok várták a kicsiket, nagyokat: hatalmas ugrálóvár, íjászat, vívás, ólomöntés, kovácsmesterség bemutató, fajátékok, állatsimogató, lovagi próba, ügyességi játékok, arcfestés és csillámtetkó, ahol még a gesztesi címert is bárki elkészíttethette.

A kislányok zöme herceg- és királynői viseletben vonult be büszkén a program nyitányaként, a fiúk pedig maguk, vagy a szüleik segítségével festett – szintén gesztesi – címeres pajzsokkal, s egy ifjú hölgy maga is inkább kardot rántott, ezért elnyerte a „Xena, a harcos hercegnő” elnevezést.

A bevonulás után a gyerkőcök a bőség zavarával küzdöttek, a különböző foglalatosságok közül talán az ugrálóvár és az állatsimogató bizonyult a legnépszerűbbnek, a fiúk, lányok lelkesen etették a kiskecskét, cirógatták a nyuszikat, rácsodálkoztak a bütykös lúdra, és élvezettel követték, ahogy a kutyus terelgeti a bóklászó állatokat.

Pontosan 11 órakor valódi időutazás részesei lehettek kicsik és nagyok, hiszen hangos ágyúlövés adta hírül, hogy mindenkit vár a piknik, és hamarosan elkészül az ebéd is: a szarvas gulyás és hot dog, amihez helyben sütött finom mini fánkot falatozhattak.

Délután az interaktív rádiós iránymérésről tartott bemutatót Tóth Csaba, nem titkoltan azzal a céllal, hogy népszerűsítse a sportot. A rádiótájfutás a rádióamatőr sportok azon szakága, ahol a rádióadókkal megjelölt pontokat iránymérő vevő segítségével kell megkeresni. Az iránymérő vevőn kívül a versenyzők térképet, és iránytűt használhatnak segítségül. Az a versenyző lesz a győztes, aki a legrövidebb idő alatt ér a rajtból a célba a kijelölt pontok érintésével.

A programot természetesen idén is az igen népszerű zoknicsata zárta a várvédők és ostromlók között.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb