Hagyományőrző kulturális találkozó

2023. augusztus 28., hétfő 06:32

Első alkalommal 2010-ben, a Német Kultúregyesület Dalköre megalakulásának húszéves évfordulója alkalmából hívta életre az augusztus 20-ához kapcsolódó kulturális találkozót a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes, így augusztus 26-án már több csoportot visszatérő vendégként fogadtak, akikhez a baráti szálak mellett a közös nemzetiségi nyelv is köti a várgesztesieket.

A szíves invitálásra idén első alkalommal érkezett a Budajenői Hagyományőrző Dalkör, régi barátként a Német Nemzetiségi Dalkör Leányvárról, a Táti Férfikórus, a Máriahalomi Német Nemzetiségi Énekkar, és természetesen a Német Kultúregyesület Dalköre is színpadra lépett a gesztesi Faluházban. A hagyományőrző produkciókat bemutató program a várgesztesi svábok legnagyobb önálló nemzetiségi rendezvénye, melynek kezdetén Pillmann József elnök köszöntötte a megjelenteket, barátokat, kiemelve hogy összetartozásukat a megöröklött német nyelv, a nemzetiségi kultúrájuk gyakorlása, és a dalaik közös éneklése erősíti.

Büszkék lehetünk a nyelvi és kulturális örökségünkre, amelyet a mai napig gyakorlunk. Ezek a kötelékek tartanak össze bennünket: egy nyelvet beszélünk, melyet őseinktől közel 300 éve megörököltünk, azóta is ápoljuk és tovább őrizzük a hagyományos viseletet is. Öröm a kultúrcsoportokon végignézni, hiszen ma mindnyájan népviseletben vagyunk, amely helységenként eltérő, de mindegyiknek megvan a maga szépsége, egyedisége, jellegzetessége – fogalmazott az elnök, majd Hartdégen Sándorné, a helyi dalkör vezetője a tikkasztó kánikulában arra bíztatott mindenkit, hogy ne feledkezzenek meg a folyadékpótlásról, amihez ízletes gesztesi borokkal is kedveskedtek a vendéglátók.

A kulturális műsor részeként sorra érkeztek a hagyományos népviseletet öltő vendégek és a többször valamennyi jelenlévőt közös éneklésre sarkalló produkcióik, végül a program zárásaként a Schemlinger Musikanten Zenekar húzta a talpalávalót.

Kevesebb