Jubileumi Csengőnap

2023. június 12., hétfő 13:33

Ökör vontatta szekéren, nemzetiségi népviseletbe öltözve, csengettyűszó mellett vonult 1994-ben az egyik várgesztesi lokálpatrióta, Náci bácsi feleségével a várrétre, emlékeztetve a helyi német nemzetiséget arra, hogy a bajorországi telepesek akkor éppen 250 évvel azelőtt, 1744-ben érkeztek erre a területre. Azóta minden évben megrendezik a Csengőnapot, így idén már a harmincadik várta a vendégeket a Faluházban.

Élt egyszer egy öregember, aki után három fia zokogott. És e három testvér az örökségen osztozott. A szamarat és a malmot a nagyobbak maguknak elkobozták, a macskának hasznát pedig nem látták, ezért, a legkisebbikre hagyták. Búsult is nem hiába a fiatal, vágyott ő többre, ábrándokkal volt tele, csak éppen, szegény volt, üres volt a zsebe. De, aki fel nem adja, lesz hűséges társa, s talán ebből lesz a szerencsés életpálya – s hogy valóban elnyerte-e a jó a mese végén a méltó jutalmát, azt tudják a várgesztesi gyerekek, akiket a Csengőnap délelőttjén a Hahota Gyermekszínház látogatott meg a Csizmás Kandur című zenés mesejátékkal.

A kulturális, hagyományőrző programot Rising Károlyné polgármester és Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg a sportcsarnokban, ahol a vendégek között Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is helyet foglalt, s mint a megnyitó során kiderült, nem érkezett üres kézzel Várgesztesre.

Két ajándékot hoztam Önöknek. Az egyik már ismert, viszont mostanra már a pénz is megérkezett, hiszen a német nemzetiségi óvoda humán infrastruktúra fejlesztésére 35 millió forintot nyert el a gesztesi önkormányzat egy olyan pályázaton, melyet a vármegyei önkormányzat koordinál – jelentette be az elnök, hozzátéve, hogy még két projekt van folyamatban, melyeket az idén befejeznek. Az egyik a csapadékvízelvezetés gondjait orvosolja, a másik pedig a Keltike Ház, amely a remények szerint hamarosan fogadhatja a látogatókat.

A másik fontos dolog a megyei identitás program, amely már hat éves múltra tekint vissza. Egy uniós pályázaton nyertünk forrásokat, és úgy döntöttünk, hogy minden településnek elkészítünk egy image filmet. Várgesztesé is elkészült, az interneten már megtekinthető, és a mai napig már több mint 400-an meg is nézték – érkezett a második örömteli bejelentés az elnöktől, aki úgy vélte: sokan még nem látták madártávlatból Várgesztest, és azért is érdemes megnézni, mert csodálatos drónfelvételeket tartalmaz a film, mindamellett, hogy a 2022-23-as év értékes lenyomata. Azt kérte, hogy a helyiek azoknak is küldjék el, akik esetleg már távol élnek, hogy tudjanak emlékezni, hogy honnan származnak.

A filmet a délután során a faluházban is levetítették, valamint a www.vargesztes.hu oldalon a média menüben megtekinthető.

A német lakosság betelepülésének 279. évfordulóján köszöntök mindenkit, és ennek tiszteletére a 30. Csengőnapon. A monda szerint őseink csengettyűszóval érkeztek a faluba, ezért kapta ezt a nevet. Őseink bizony örülnének, ha látnák azt a fejlődést, amit községünk elért ez idő alatt – hangzott el Pillmann Józseftől. Mint mondta, az önkormányzat által ajándékozott Biblia mellett a nemzetiségi önkormányzat idén is egy-egy Várgesztes könyvet, gesztes jelvényt, táskát nyújt át a 2023-ban végzett nyolcadikosoknak, hogy ezeknek a várgesztesi szimbólumoknak a birtokában kezdhessék meg a további tanulmányaikat, zárásul pedig azt kívánta, hogy maradjanak hűek a falujukhoz.

Csengőnap éppen a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy a falu lakói előtt köszönjem meg pedagógusainknak az egész éves munkát a gyermekek, szülők és nagyszülők jelenlétében. A gyermek minden család szemefénye. Nevelése és tanítása szorosan összefügg. Éppen ezért van nagy jelentősége annak, hogy a sok-sok apróság, személyiség fejlesztése közös vagy megközelítő elvek alapján történjen – köszöntötte a pedagógusokat Rising Károlyné polgármester, aki kiemelte, hogy a várgesztesi pedagógusoknak extra feladatot ad a mini létszámok duplájára növekedése: az óvodában a korábbi 10-12 fő helyett 25 gyermek van, az alsós iskolában pedig 10-11 fő helyett 19 tanuló készül a vakációra.

Kedves Pedagógusok, Óvodapedagógusok, Dajka, Hitoktató és Gyermekélelmezési dolgozó!
Várgesztes életében fontos szerepet töltötök be. Köszönjük, hogy a rátok bízott gyermekkel szakszerűen foglalkoztok, ismereteiket bővítitek, hogy példát mutattok számukra, hogy türelmesek vagytok velük, hogy szükség esetén vigasztaljátok őket – szóltak a köszönet szavai.

A megnyitót követően sorra vehették át az ajándékokat az elmúlt év újszülötteinek szülei, a ballagó óvodások, az általános iskolai tanulmányaikat befejező diákok, műsort adtak az óvodások, iskolások, a Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Német Kultúregyesület Dalköre, a Dancing Feet Akrobatikus Rock and Roll SE, a talpalávalóról a Schemlinger Musikanten gondoskodott.

A jubileumi Csengőnapot első alkalommal színesítette közkívántra süteményverseny édes és sós kategóriában. A felhívásra 15-en ragadtak gyúródeszkát, habverőt, és gyújtották be a sütőket. A Beck Éva, Kéki Andrea, Metláger Éva összeállítású zsűri sós kategóriában Pfiszterer Ilona pizzás tekercsét értékelte a legízletesebbnek, míg az édes sütemények között Strublik Ferencné gesztenyekockája érdemelte ki az első helyezettnek járó oklevelet. A nevezők mellett több hölgy versenyen kívül is 1-1 tepsi süteménnyel járult hozzá a program vendéglátásához, ahol fő fogásokként a vadászoknak köszönhetően gombás szarvas pörkölt, a horgászok felajánlásaként pedig halászlé és rántott hal került az asztalokra, a fellépőknek sült kolbásszal kiegészítve.

A 30. Csengőnap ünnepeltjei:

újszülöttek: Puskás Zéta, Kancler Baltazár, Erdélyi Botond

ballagó óvodások: Berta Krisztina Kira, Hernádi Regina, Strublik Jázmin, Werli Ádám, Salánki Benedek, Schlapak Kristóf, Eck Johanna, Pillmann Lili Zsófia, Vilmányi Zalán, Sarkadi Kata, Szőlősi Gábor Péter, Pillmann Koppány

negyedik osztályosok: Hernádi Bence, Hernádi Mátyás, Sámuel Zalán, Strublik Zalán, Schlapak Panni, Tolner Szófia, Mester Zoé, Umführer Lívia, Cseke Bálint, Heim Sarolta

ballagó nyolcadikosok: Eck Luca, Cseke Nándor, Huber János Levente, Nyerges-Wohl Zselyke, Rodé Flóra, Szigeti Luca

Várgesztes Község Önkormányzata minden szervezőnek, segítőnek köszöni, hogy hozzájárult a rendkívül nagy létszámú, jó hangulatú Csengőnap sikeréhez!

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb