Beszámolt a nemzetiségi önkormányzat

2023. május 26., péntek 12:57

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes rendszeresen minden év májusában tartja közmeghallgatását, s mint a május 25-ein Pillmann József elnöktől elhangzott, a tavalyi év volt a koronavírust követően az első, amikor valamennyi testületi ülésüket és a rendezvényeiket is megtarthatták.

A költségvetésükről az elnök elmondta, hogy összességében majdnem kétmillió forint érkezett működési és feladatalapú támogatásként, de a kiadások ismertetésekor kiderült, hogy bőven volt helye a forintoknak. A legnagyobb költséget a kőkereszt teljes felújítása jelentette. A keresztet 2021 novemberében szállították el, a kő csiszolása, a felirat újravésése és a szállítás korábban 700 ezer forintba került, majd további 400 ezerbe az elmúlt évben az alapon a csiszolt márványborítás elkészíttetése, a kitermelt föld elszállítása, földtükör képzése, a murvatöltés tömörítése. A tavalyi kulturális fesztivál összköltsége is meghaladta az 1 millió százezer forintot, amiből az étkezésre 467 ezer forintot fordítottak, a zenekari költség majdnem 300 ezer forint volt. A hat csoportot, 130 főt vendégül látó rendezvény kapcsán az elnök sajnálkozva jegyezte meg, hogy a faluban évek óta csak a nemzetiségi önkormányzat szervez bált, és bármilyen neves zenekart hívnak, s nem kérnek belépődíjat, helyből alig-alig akad érdeklődő. Örömteli viszont, hogy a hagyományos Adventi koncert során a templom megtelt vendégekkel, a rendezvény költsége 266 ezer forint volt.

A rendezvényeik után 258 ezer forintos fizetési kötelezettségük keletkezett a NAV felé, a bankköltségük majdnem 21 ezer forint volt.

Az óvodát, iskolát egy német nyelvű előadással ajándékozták meg, az ukrán menekülteket 20 ezer forint értékben tisztálkodási szerekkel támogatták, 50 darab gravírozott zsebkést készíttettek, a gesztesi Mária kegyhely díszítéséhez 100 szál kardvirággal járultak hozzá, és a Csengő napon hagyományosan egy Várgesztes könyvvel, jelvénnyel, táskával, Deutscher Kalender-el ajándékozták meg a nyolcadikos, végzős diákokat.

A programokon visszatérő problémát jelentett az üvegpoharak hiánya, ezért az elmúlt évben 60 ezer forint értékben vásároltak 200 darabot, és 2022-ben is támogatták az óvodások-iskolások Márton napi ünnepségét, amit – látva a gyerekek német nyelvű előadásait – örömmel teszünk – fogalmazott az elnök. A nyolcadik Christkindl találkozót is megszervezték tavaly vértessomlói, kecskédi, tarjáni és helyi gyerekek részvételével, így összességében, a borverseny kivételével, teljesült az önkormányzat éves programterve.

Az önkormányzat a népszámlálás regisztrációjához is segítséget nyújtott a lakosság számára. Arról, hogy a faluban hányan vallották magukat német nemzetiségűnek, még nem rendelkeznek információval, az viszont Pillmann József elnök szerint biztos, hogy a németajkú lakosság sajnos egyre inkább fogyóban van, mindemellett a csekély, háromfős létszámú önkormányzat az erejéhez mérten igyekszik a falu számára a legjobbat nyújtani és erősíteni a német identitást.

Kevesebb