Bűncselekmények a temetőben – hogyan előzzük meg?

2022. december 15., csütörtök 11:16

Karácsony időszakában sokan látogatnak ki a temetőkbe. A bűnelkövetők kihasználhatják ezt, és a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskák, a temető előtt parkoló autókban hagyott értékek veszélyben lehetnek. Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük, fogadja meg alábbi tanácsainkat!

Vigyázzon értékeire, táskáját mindig tartsa szem előtt! Ne hordjon magánál nagyobb összegű készpénzt! Pénzét, iratait, kulcsait ne egy helyen tárolja; lopás esetén ugyanis az elkövető egyszerre mindezeket megszerezheti. Táskáját soha ne hagyja őrizetlenül, még rövid időre sem!

Forgalmas helyeken, tömegközlekedési eszközökön fokozottan vigyázzon értékeire, mivel a zsebtolvajok a tömeget kihasználva észrevétlenül „tevékenykedhetnek”. Ne álljon szóba idegenekkel, akkor sem, ha látszólag segítő szándékkal közelednek Önhöz! Időskorúak lehetőleg ne egyedül menjenek a temetőbe; biztonságosabb, ha egy rokon, barát elkíséri őket.

Rablás esetén fontos, hogy megőrizze lélekjelenlétét, ne essen pánikba. Ne álljon ellen, inkább adja át értékeit a támadónak, hiszen a testi épség, az élet védelme a legfontosabb. Figyelje meg alaposan támadóját, hogy később részletes személyleírást tudjon róla adni. Értesítse a Rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívók valamelyikén! Amennyiben sérülése keletkezik, forduljon orvoshoz, és kérjen látleletet!

Békés ünnepeket kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

Kevesebb