Balesetmegelőzési tanácsok az őszi közlekedéshez

2022. október 28., péntek 06:00

Az őszi időjárás beköszönte kihívás elé állítja a közlekedőket. Az esős, párás időben az út-és látási viszonyok kedvezőtlenné válhatnak, a járművezetők helyenként csúszós útszakaszokkal találkozhatnak, amelyet sok esetben az úttestre lehulló falevelek okoznak. Ebben az időszakban a balesetek megelőzése érdekében fokozott óvatossággal kell közlekedni, alkalmazkodva a megváltozott időjárási-és útviszonyokhoz.

Az őszi időszakban gyakrabban történnek úgynevezett pályaelhagyásos balesetek, amelyek oka lehet egyrészt a gépjárművek nem megfelelő műszaki állapota, másrészt pedig a sebesség helytelen megválasztása, a figyelmetlenség vagy a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat. A közlekedést sok esetben az úttestre lehulló falevelek is nehezítik, amik miatt az út csúszóssá válhat.

Fontos kiemelni, hogy a KRESZ 44. és 45. § alapján a gépjárművekbe beszerelt ködfényszórók kizárólag a közlekedésben részt vevő járművek kivilágítására szolgálhatnak, azokat álló járművön működtetni tilos. Abban az esetben, ha a látási viszonyok indokolják, a ködfényszórót a járművezetők jogszerűen használhatják, így eleget téve a látni és látszani elvnek, mely a balesetmegelőzés egyik alappillére.

A ködfényszóró indokolatlan alkalmazása jelentős baleseti kockázattal bír, mivel az elvakítja a szemközt közlekedő járművezetőt, így jön létra az ún. vakon vezetés jelensége.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!
…hogy mindenki hazaérjen!

Indulás előtt ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát! Időben gondoskodjanak a téli gumiabroncsok beszerzéséről, felszereléséről!

A párás szélvédő balesetveszélyes, ezért indulás előtt a párát el kell távolítani.

Ellenőrizzék a világító berendezések működését és gondoskodjanak a lámpák búrájának tisztán-tartásáról!

Töltsék fel az ablaktisztító tartályt téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!

Fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a szabad kilátásban!

Egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére!

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

Kevesebb