Állatok világnapja - október 4.

2022. október 4., kedd 13:41

Az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére 2021. október 4-én, az Állatok Világnapján - alapító szervezetként – az Országos Rendőr-főkapitányság is aláírta azt az etikai szándéknyilatkozatot, amelyben a rendőrség vállalja, hogy a felelős állattartás és az állatbántalmazás elleni fellépés szükségességét képviseli tevékenysége során. Ennek eredménye, hogy 2022-ben a rendőrségi bűnmegelőzési feladatok között kiemelt feladattá vált az állatvédelem.

Az állatok a mindennapjaink részei, akár házi, akár vadon élő állatokról beszélünk. Az 1998. évi XXVII. törvényt, vagyis Magyarország állatvédelmi törvényét az Országgyűlés annak tudatában alkotta, hogy az állatok szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.

1931-ben egy Olaszországban rendezett környezetvédelmi konferencián született meg a gondolat, hogy érdemes lenne egy olyan napot tartani, amikor az állatokat ünnepli a világ.
„Jó, hogy az Isten kutyát, macskát adott az embernek. Meg fát, madarat… azért adta neki mindezt, hogy az ember örüljön az életnek?...” (Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink)

Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körbevesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 1226. október 3-án halt meg, az állatok világnapját pedig az Ő emléknapján, október 4-én ünnepeljük.

Az állatok nem tudnak beszélni, nem tudnak kiállni magukért, létezésünk tőlünk, emberektől függ.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai fontosnak tartják, hogy már fiatalkorban tudatosuljanak a felelős házi- és a haszonállat tartás szabályai, ezért a rendőrségi szakemberek a következő tanácsokat adják:

Kevesebb