Ragyogjanak fényesen rád a csillagok…

2022. szeptember 19., hétfő 12:21

Szerettei körében köszöntötte szeptember 16-án, a hálaadó szentmisét követően Rising Károlyné polgármester és a Hagyományőrző Klub elnöke, Vörös Sándorné Pillmann Józsefné, Beck Katalint a 90. születésnapja alkalmából.

Pillmann Józsefné, Beck Katalin 1932. szeptember 15-én látta meg a napvilágot Várgesztesen hívő katolikus családban. Édesanyja Palanek Anna, édesapja Beck János voltak. Hatan voltak testvérek, Kati néninek egy öccse és négy nővére született. Testvérei közül még öccse, János bácsi él.

Várgesztesen közismert, hogy a polgármester tiszteli az időseket, példaértékűnek tartja bonyodalommentes bölcsességüket, gyakorlatiasságukat és töretlen életigenlésüket. Ez vissza is csengett Rising Károlyné megilletődött köszöntésében, aki személyes ismeretségüket így jellemezte: nem abból adódik, hogy Kati néni harsány életet élt, hanem éppen a csendességével, türelmével tűnt ki már akkor, amikor édesanyaként iskolai ünnepségeken találkoztak. Fiúk a polgármester, lányuk annak húga osztálytársa volt. Anyaként szerényen fogadta a gratulációt, amikor Jóska a megyei SZÜV igazgatója lett, lányuk pedig tanító. Mindkét alkalommal annyit mondott: Jó gyerekek, boldog vagyok. A szorgalmas, pontos munka példáját otthonról hozták gyermekeik, és a család első generációs diplomásként örült boldogulásuknak. Kati néni testvérei, a Beck lányok és családjaik a mai napig összetartóak, gyermekeik, unokáik mindig számíthatnak egymásra – fogalmazott a településvezető, akinek gondolatait számos jókívánság és virág kísérte a falu, a szerettek nevében, Borbála dédunoka kedves verssel tetézett az ünnepen.

Kati néni családjával mindig is Várgesztesen élt. Édesapját, aki a település bírója volt, 1945. január 6-án hurcolták el „málenkij robotra”. A magára maradt család megélhetése miatt a gyerekek, így Kati néni is fiatalon kezdett dolgozni, hiszen édesanyjuknak segíteniük kellett.

Férjével, Józsi bácsival 1955 februárjában kötött házasságot, akivel közel 68 éve él boldog házasságban, Várgesztesen a Vértes utcában. Házasságukból két gyermek született, József és Teréz. József informatikus, Teréz némettanár lett. Gyermekeiket sem sodorta messze az élet szülőfalujuktól, hiszen mindketten Környén élnek. Fiúknak két lánya született: Judit és Krisztina. Teréznek szintén két lánya van: Tímea és Dóra. Kati néniéknél gyakran nyaralt együtt a négy lányunoka. Ezekre a nyarakra az unokák is nagyon jó szívvel gondolnak vissza, ahogy arra a sok-sok finom süteményre, ételre, amit mamájuk sütött, főzött a családjának.

Kati néni mára már öt dédunokával is büszkélkedhet. Tímea lányai: Flóra és Adél. Judit gyermekei: Borbála, Bertalan és Boldizsár. Nagy kincs a dédunokák számára, hogy a dédmamájukkal találkozhatnak, hogy az életük szerves részét adhatja a dédszülőkkel való aktív kapcsolat, és ezt nemcsak mesekönyvből ismerhetik.

Kati néni már kisgyermekként megtanulta, hogy az életben kitűzött célokat csak kitartó munkával, szorgalommal és Istenbe vetett őszinte hittel lehet elérni. Mindennapjait most, 90 évesen is ez határozza meg.

Kívánjuk, hogy Kati nénit és férjét, Józsi bácsit is Isten tartsa meg egészségben és óvó szeretetében még nagyon sokáig! Kedves Kati néni, a következő sorokkal köszöntjük!

„Arcodon a napsugár fényes mosolya, szívedben az ifjúság örök illata.
Kívánom, álmaid mindig elérhesd, vágyak szárnyán lelkedet magasba repíthesd.
Ragyogjanak fényesen rád a csillagok, kívánok nagyon boldog születésnapot.”

(Motiva)

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb