Az avar és kerti hulladék szabadban történő égetésének szabályai Várgesztesen

2022. szeptember 13., kedd 06:00

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés hatályos rendelkezése szerint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

Várgesztesen az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről alkotott helyi rendelet, amely szerint a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése belterületen ősszel október 1-je és november 30-a között engedélyezett kizárólag hétfőn, szerdán és szombaton 8 és 18 óra között. Ettől eltérő időben, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt, valamint ünnepnapokon és nem kedvező meteorológiai viszonyok során tilos a nyílt téri égetés!

Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. Az avar és a kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye és hőtermelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos. Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj) légszennyező vagy bűzös segédanyag nem használható.

Kevesebb