A tojás ára is az egekbe szökik

2022. szeptember 5., hétfő 09:05

Nem ússzuk meg a további áremelkedéseket, ezúttal a tojásról érkezett a hír, hogy a szakemberek szerint az ősz végére akár 100 forintba is kerülhet egy darab.

Rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon. Az biztos, hogy a takarmányköltségek – amelyek meghatározóak a tojás önköltségében – hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt" - mondta Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Elmondása szerint, amikor elfogy a már behozott kukorica és szotyola, akkor számíthatnak a drasztikus emelésre a vásárlók. Mint mondta, az áremelkedéshez hozzájárulnak az elszabaduló energiaárak, a gyenge forint árfolyam és az üzemanyag drágulása is.

„A magas előállítási költségek miatt vélhetően csökkenni fog a tojáskibocsátás is, mert a finanszírozás drasztikus emelkedésével nem tud minden piaci szereplő lépést tartani. Így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat” - tette hozzá. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65–70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a száz forintot is - írta a kemma.hu.

Kevesebb