Köszöntöm Várgesztes lakóit augusztus 20-a alkalmából

2022. augusztus 19., péntek 13:42

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepnapja és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe.

A magyar történelemben az államalapító király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától szerepet játszik Szent István emlékezete, amit koronként eltérően értelmeztek és ünnepeltek.

Várgesztesen központi ünnepséget nem szervezünk. Mindenki hite szerint vehet részt az ünnepi szentmisén vagy tölti napját családjával.

AUGUSZTUS 20. egyben AZ ÚJ KENYÉR ÜNNEPE.

Munkavégzésünket követően minden család asztalán van kenyér. Falunk életében napjainkban nincs búzavetés és aratás, nincs már izgalom, hogy kikel-e a mag, jön-e vagy késik a kombájn. A kemencés kenyérsütés sem része mindennapi életünknek. Jellemzően boltban vesszük a kenyeret vagy annak alapanyagait. Érdekes, hogy reneszánszát éli a házi kenyérsütés. Készítőjét melegség járja át a sütés folyamán, a kelesztés látványától a friss kenyér megszegéséig.

Boldog az az ember, aki bármi módon készült kenyeret a családja számára biztosítja.

Ebből az alkalomból kívánok mindenkinek békés ünnepet!

Rising Károlyné polgármester

Kevesebb