Megjelent a rezsicsökkentés fogyatékossággal élőkre vonatkozó részszabályait tartalmazó jogszabály

2022. augusztus 12., péntek 05:53

A Magyar Közlöny 121. számában a Kormány 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról rögzítette az alábbiakat: fogyatékossággal élő személy által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után a fogyatékossággal élő személy további kedvezményre jogosult. A kedvezmény mértékét és igénylésének eljárásrendjét kormányrendelet határozza meg.

A hivatkozott rendelet a Magyar Közlöny 2022. évi 134. számában jelent meg. E szerint a nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (pl. mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek.

Az érintett eszközöket a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) eüM rendelet határozza meg.

A társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, elektromos mopedet használó mozgássérültek, és a hálózati áramról működő oxigén koncentrátort napi rendszerességgel használók az átlagfogyasztás sávhatárához képest 1697 kWh-val megemelt, kedvezményes sávhatárig jogosultak a rezsicsökkentett áramárra. Tehát egy olyan család, amelynek tagja ilyen kedvezményre jogosult, az átlagos 2523 kWh/év áramfogyasztáson felül további 1697 kWh/év áramot fogyaszthat a rezsicsökkentett áron.

A kedvezményt a vonatkozó kormányrendelet hatálybalépésétől, 2022. augusztus 24-től a felhasználási hely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán vagy bármely kormányablakban, az erre szolgáló formanyomtatványon igényelheti minden olyan fogyasztó, aki, vagy akivel egy háztartásban élő személy napi rendszerességgel használ gyógyászati segédeszközt.

A kérelem benyújtása során új felhasználási hely esetén igazolni szükséges a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszony fennállását, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését. A kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a kedvezményes év folyamán bármikor benyújtható.

A kormányhivatal ellenőrzi, hogy az adott háztartásban élő személy kapott-e társadalombiztosítási támogatással elektromos gyógyászati segédeszközt. A kedvezményre való jogosultságot határozattal állapítja meg, arról elektronikus úton, 5 napon belül értesíti az egyetemes szolgáltatót. Az egyetemes szolgáltató a felhasználási helyen alkalmazott, a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló rendelkezések szerinti általános árszabáshoz kapcsolódóan érvényesíti a kedvezményt.

Kevesebb