Csengőnap – 20 éves a Faluház

2022. június 5., vasárnap 13:16

A Csengőnapi ünnepség keretében ünnepelték Várgesztesen június 4-én azt is, hogy pontosan két évtizede vehették birtokba a község lakói a Faluházat. 20 év bizonyítja, hogy helyes döntés volt egy olyan komplexum létesítése, ami a gesztesiek szolgálatának helyszíne lett a legapróbbtól a legidősebb korosztályig – hangzott el a megnyitó során Rising Károlyné polgármestertől.

A program kezdetén a Zeneiskola rézfúvós kvartettjének muzsikája, valamint a gesztesi felnőtt és ifi táncosok rövid műsora után – ahogy Geiszt Róbert intézményvezető fogalmazott – a falu legerősebb emberei döntötték ki a májfát, és valóban megérdemelten nyerték el a jelzőt, hiszen a magas, valamikor színes szalagoktól ékes fenyő a gondos előkészületek után szinte pillanatok alatt dőlt a parkolóban pontosan arra a helyre, ahová tervezték.

Ezt követően kezdődött el a Csengőnapi ünnepség a Faluházban, melyet első alkalommal 1994-ben rendeztek meg Várgesztesen arra emlékezve, hogy az 1700-as évek közepén megérkeztek elődeik, a bajorországi telepesek a falu mai területére.

A megjelenteket Rising Károlyné polgármester köszöntötte, aki elsőként a jubiláló Faluházról szólt: minden jelentős kulturális és sportesemény itt zajlik a közoktatási-kulturális intézmények – iskola, óvoda, könyvtár, zeneiskolai próbák – működtetése mellett. Komoly logisztikai feladata a mindenkori vezetőnek és munkatársának, hogy a lehetőségek szerint egyenlő idő és helyszín jusson a napi testneveléstől a zenei próbákig, vagy a falut mindig segítő civil szervezeteknek, hiszen a létesítményt használók száma több ezres nagyságrendű – emelte ki, s azt is, hogy a jó gazda szemléletű használatnak köszönhetően az épületen nem látszik, hogy nagykorúvá vált. Azt is hozzátette, hogy az építésnél előírt energetikai szabályok már rég elavultak, a Faluház fenntartása komoly nehézségekkel jár, de sajnos eddig nem nyílt lehetőségük energetikai pályázat benyújtására.

Hagyomány, hogy a településvezető a Csengőnapon summázza a fejlesztéseket. Ezekről elhangzott, hogy idén az árokrendszer és a KÖZÚT által fenntartott út beruházásának átadása később, a műszaki átadásokat követően történik csak meg, de a felújított utat természetesen már használják. A Keltike ház elkészítésének határideje 2023 tavasza, az óvoda külső szigetelésére és a nyílászáró cseréjére pályázatot nyújtott be az önkormányzat, és nagyon bíznak a kedvező elbírálásban.

A folytatásban Hartdégen Sándorné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes elnökhelyettese köszöntötte a vendégeket, kiemelten a Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar tagjait, akik majdnem 200 kilométerről érkeztek a programra, ezért az elnökhelyettes reményét fejezte ki, hogy végül szép emlékekkel térnek majd haza, és „nem bánják meg” a hosszú utazást.

Az ünnepi gondolatokat követték a köszöntések, ajándékok átadásai. A polgármester három olyan családot köszöntött, ahol az elmúlt egy évben kisbaba született, majd az idén ballagó óvodások vehették át német szokás szerint a Tütét. Azoktól a negyedik osztályt befejező diákoktól is elköszöntek, akik jövőre Vértessomlón folytatják általános iskolai tanulmányaikat és természetesen a végzős nyolcadikosokat is megajándékozták egy-egy Bibliával, a nemzetiségi önkormányzat pedig egy-egy Várgesztes könyvvel, Gesztes jelvénnyel, Deutscher Kalender könyvvel, és várgesztesi címerrel díszített vászontáskával. A Várgesztesért Közalapítvány három sikeres középfokú nyelvvizsgát tett fiatalt jutalmazott meg. A polgármester a 20 éves Faluház létrejöttében, működtetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért fejezte ki emléklappal köszönetét Hartdégen Sándor, Pilmmann Imre, Hartdégen Ákos, Kapás Zsófia, Tellerné Menoni Erzsébet és Geiszt Róbert számára, és a pedagógusokat, Hoffer Szonját, Kemény Ilonát, Körmendi Máriát, Tóth Zsuzsát, Pillmann Katalint, Búzás Erzsébetet, Pillmann Ferencnét, Metlágerné Elbert Évát is köszöntötte.

Mindeközben javában szorgoskodtak az önkéntesek a Faluház mellett: a vadászok jóvoltából rotyogott a gombás pörkölt az üstben, a horgász egyesület tagjai pedig rántott halat és halászlét készítettek a későbbi ízletes vendéglátásra.

A délután további részében az iskolások, óvodások, a Várgesztesi Ifjúsági és Felnőtt Tánccsoportok, a Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar és természetesen a Német Kultúregyesület Dalköre, Várgesztes szórakoztatta a Csengőnap résztvevőit, majd a programot közkívánatra bál zárta, ahol a talpalávalóról a Story zenekar gondoskodott.

Ballagó nyolcadikosok: Korinek Lenke Borbála, Nyeste Martin, Palkó Eszter Imola, Lázár Botond, Rémai Noel, Kluber Hanna Flóra, Geiszt Luca, Kemény Veronika, Busz Zétény

Újszülöttek: Pakuranin-Juhász Ádám, Petrik Máté András, Tóth Laura Zselyke

Végzős alsó tagozatosok: Eigner Erika, Metláger Péter Barna

Ballagó óvodások: Tolner Nimród Ferenc, Pillmann Sára, Sarkadi Gergő, Rieder Barna Ferenc, Keszler Elizabet, Kiss Balázs

Sikeres középfokú nyelvvizsgát tett: Busz Boglárka (német, angol), Balogh István (angol), Geiszt Hella (német)

Kevesebb