Lejáró okmányok cseréje: június végéig hétvégén is nyitva a kormányablakok

2022. május 23., hétfő 11:53

Rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét – adta hírül az MTI a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkárára hivatkozva.

Uzsák Katalin azt mondta: május végétől június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között, pünkösdvasárnap kivételével.

Ezeken a hétvégéken kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni.

A nyitva tartó kormányablakokról a kormanyablak.hu oldalon tájékozódhatnak, Uzsák szerint ügyintézéssel és várakozással együtt átlagosan 30-60 perc alatt intézhető el az okmánycsere. A helyettes államtitkár kiemelte: nincs szükség előzetes időpontfoglalásra, akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot (akár hétvégén, akár hétköznap), ha a foglalható időpontok már beteltek.

Fontos tudni, hogy a vezetői engedély meghosszabbítása ügyfélkapun keresztül online is intézhető, amennyiben a háziorvos az orvosi alkalmassági engedélyt kiállította – a lejárt forgalmi engedélyek ügyében nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni.

Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt automatikusan meghosszabbított okmány érvényessége lejár.

Kevesebb