Tisztázta a szakma: elég lesz a B-s jogosítvány a furgonokhoz

2022. május 12., csütörtök 10:03

Tisztázta a félreértéseket közleményében a NiT Hungary a kisfurgonos áruszállításra vonatkozó változásokkal kapcsolatban. Mint ahogy azt a VG is megírta: 2022. május 21-től uniós hatásra változnak a közúti árufuvarozás feltételrendszere és már engedélyhez lesz kötött a díj ellenében történő áruszállítás, kivéve, ha a vállalkozás a saját áruját fuvarozza. Az első hírek viszont félreérthetőek voltak azzal kapcsolatban, hogy ezzel a B kategóriás járművezetői engedélyhez kötődő jogosultságokat is korlátozzák.

A több mint 4200 regisztrált tagvállalkozást tömörítő hazai közúti fuvarozói szakmai érdekképviselet, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary közlése szerint 2022. május 21-étől semmilyen formában nem változnak a közúti járművezetés személyi feltételei, és nem korlátozódnak a B kategóriás járművezetői engedélyhez kötődő jogosultságok. Ami változásként életbe lép: ettől a naptól a díj ellenében végzett közúti árufuvarozást végző vállalkozásoknak a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek üzemben tartása esetében is közúti árutovábbítási engedélyt, azaz „tevékenységi engedélyt” kell kiváltaniuk, és teljesíteniük kell az engedély kiváltásával összefüggő, jogszabályban meghatározott feltételeket.

A változás egy európai uniós jogharmonizációs folyamat része, melyről az érintett vállalkozói kör a NiT Hungary révén már 2021-ben megkapta a szükséges tájékoztatást, így a mostani változások a fuvarozó vállalkozásokat nem érik váratlanul; túlnyomó többségük már be is szerezte a szükséges engedélyeket.

A korábbi helyzet most csak annyiban változik, hogy az engedély kiváltása eddig a 3,5 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozott, ez a tömeghatár csökken 2,5 tonnára. A jogszabály-módosítás nem érinti a saját árut szállító – tehát nem díj ellenében fuvarozó – vállalkozásokat, és nem érinti vagy korlátozza az engedélyes tevékenység hatálya alatt dolgozó gépkocsivezetők vezetői engedélyeit és azok kategóriáit sem.

3,5 tonna össztömeget meg nem haladó gépjármű továbbra is vezethető B kategóriás jogosítvánnyal, és ez alatt a tömeghatár alatt a gépkocsivezetők számára nem előírás a nehéztehergépjárművek vezetéséhez előírt GKI képesítés sem.

Kevesebb